Europese beurzen fors hoger van start

(tijd-nieuwslijn) - De Europese aandelenmarkten zijn met overtuigende winstcijfers van start gegaan nadat de Dow Jones woensdag met de grootste dagwinst in 15 jaar afsloot. Van de weerhoudende stemming op de beurs van Tokio is in Europa niets te merken. Beleggers maken dankbaar gebruik van de recordklim op Wall Street om een aantal koopjes te doen. Vooral de grote dalers van de voorbije weken liggen goed in de markt.

Na iets meer dan een half uur handel noteert de DJ Europe Stoxx50 101,11 punten of 4,2% hoger op 2.534,50 punten en krijgt de DJ Euro Stoxx50 er 3,8% bij tot 2.532,12 punten.

Amsterdam komt met een klim van 5,2% stevig uit de hoek, maar ook Londen laat zich met een stijging van 2,9% niet onbetuigd. Op de wisselmarkten moet de dollar opnieuw terrein prijsgeven.

Voor een euro moet 0,9995 dollar worden neergeteld. Waarnemers merken op dat de daling van de dollar geinspireerd is door de vrees dat het herstel op Wall Street geen lang leven beschoren is.

Die vrees is onder meer gebaseerd op berichten over gesjoemel met de boeken bij AOL Time Warner en het SEC-onderzoek naar onfrisse praktijken bij 12 vooraanstaande Amerikaanse beurshuizen.

Binnen de DJ Europe Stoxx50 tekenen 39 stijgers voor de winst, terwijl 11 aandelen voorlopig onveranderd blijven. Bij deze laatste gaat het vooral om Franse aandelen die op Euronext Parijs nog geen notering kregen door het te grote koersverschil met het vorige slot.

Telefonica levert voorlopig de grootste bijdrage aan de Europe Stoxx50-klim en verdappert met 14,7% tot EUR 9,54. De financiele aandelen komen ook op adem na de stijle val van de voorbije dagen. Voor Zurich Financial zit er 12% extra in tot CHF 140 en Credit Suisse dikt met 9,0% aan tot CHF 31,3.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud