Europese beurzen gaan fors vooruit

(tijd-nieuwslijn) - De Europese beurzen hebben de nieuwe beursweek met overtuigende winstcijfers ingezet. Beleggers putten energie uit de evolutie van de oorlog in Irak. Nadat eind vorige week de Saddam-luchthaven werd veroverd, trokken Amerikaanse militairen het voorbije weekend Bagdad binnen. Er werden paleizen veroverd van de Iraakse president Saddam Hoessein.

De hoop op een snel einde van het militair conflict zette beleggers in Europa tot kopen aan. Op Wall Street was bij het begin van de handel sprake van een "mega-rally". De DJ Euro Stoxx50 noteerde bij het slot 4,1% hoger op 2.314,54 punten. Voor de DJ Stoxx50 zat er 3,7% extra in tot 2.345,14 punten. Binnen het Europese beurspeloton kwam Frankfurt het sterkst uit de hoek met een winst van 5,8%. Amsterdam kreeg er 5,7% bij en Parijs steeg met 3,4%. Londen klom met 3,2%. De Euronext100 ging 3,7% hoger postvatten op 513,09 punten.

De geallieerde successen in Bagdad duwden de dollar hoger tegenover de euro. Daardoor verzwakte de euro met 0,94 dollarcent tot USD 1,0640.

Binnen de Stoxx50 gingen 49 aandelen vooruit, alleen voedingsgroep Nestle sloot onveranderd af. De grootste winsten waren voor de financiele aandelen. ING steeg 11% tot EUR 13,56, Allianz klom 12,3% tot EUR 56,19 en Aegon won 9,7% tot EUR 8,60. De grote aandelenportefeuille maakt de verzekeraars extra gevoelig voor de schommelingen op de aandelenmarkten.

Stevig herstel was er ook voor de luchtvaartaandelen. Door de oorlog in Irak en de opkomst van het SARS-virus had de sector het de voorbije weken niet onder de markt. Om aan de gedaalde vraag tegemoet te komen, schrapten heel wat maatschappijen inmiddels een deel van de capaciteit. Een spoedig einde van de oorlog in Irak zou volop bijdragen tot een herstel van deze sector. British Airways steeg met 7,3% tot 124,25 pence en KLM ging 16% hoger tot EUR 7,30. In Frankfurt kreeg Lufthansa er 9,4% bij tot EUR 9,10. Vliegtuigproducent EADS dikte 9,2% aan tot EUR 8,31. In de reissector won TUI 13% op EUR 11.

Een negatieve uitschieter was de Frans-Duitse farmacieproducent Aventis. Die zakte 6,9% tot EUR 40,65 na het nieuws dat het patent van Lovenox, een medicijn tegen bloedklonters, wordt aangevochten bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Volgens een mededeling van de FDA heeft een farmaciebedrijf, waarvan de naam niet wordt genoemd, een aanvraag ingediend om een generisch product te verkopen van Lovenox. Lovenox is het tweede best verkopend medicijn van Aventis en haalde vorig jaar een omzet van EUR 1,56 miljard.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud