Europese beurzen gaan hoger de dag uit

De Europese beurzen waren vandaag lager uit de startblokken geschoten, maar kozen nadien voorzichtig voor de weg omhoog. Enkele beter dan verwachte bedrijfsresultaten in onder andere de horecasector deden het sentiment omslaan. De hogere opening van Wall Street stutte het positieve sentiment bij beleggers.

(tijd) De DJ Stoxx50 sloot 0,5 procent hoger op 3.676,23 punten. De Eurostoxx50, de belangrijkste beursgraadmeter van de eurozone, deed er 0,6 procent bij tot 4.193,58 punten. Bij de nationale markten was de grootste winst voor Parijs, dat 0,8 procent wint. Londen sloot 0,5 procent hoger, terwijl Amsterdam 0,6 procent won. In Frankfurt deed de DAX er 0,1 procent bij.

In Londen ging de prijs voor een vat ruwe Brent-olie de hoogte in na het nieuws dat de wekelijkse voorraden ruwe olie in de VS sterker afgenomen zijn dan verwacht. De grote Europese olieconcerns reageerden niet al te sterk op het nieuws. In Nederland koerste Shell 1 procent hoger tot 27,38 euro, terwijl BP nipt 0,1 procent hoger eindigde op 542,50 pence. Het Franse Total ging 0,9 procent tot 53,02 euro.

Nog in de oliesector spurtte Saipem 5,2 procent hoger tot 27,29 euro na een adviesverhoging van zakenbank UBS.

De zorgen over de kredietmarkt bleven vandaag wat uit het nieuws. Axa, de grootste verzekeraar van Frankrijk, sloot nipt 0,1 procent hoger op 28,93 euro. Credit Suisse, de tweede bank van Zwitserland, moest 0,3 procent inleveren tot 78,3 Zwitserse frank.

Hoteluitbater Accor en pubuitbater Whitbread stuurden in de voormiddag sterke bedrijfsresultaten de wereld in. Accor veerde 5,9 procent op tot 62,91 euro. Europa's grootste hotelconcern zag zijn winst in het eerste halfjaar meer dan verdubbelen tot 596 miljoen euro.

Ook Whitbread, eigenaar van de Premier Inn-hotels, verzilverde zijn mooie bedrijfsresultaten en ging gezwind 2,9 procent hoger tot 1.602,88 pence.

Nokia koerste 4,6 procent hoger tot 23,31 euro. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat 's werelds grootste gsm-bouwer met een antwoord op de iPhone van Apple komt.

Antofagasta deed er 1,3 procent bij tot 692,35 pence. De mijnbouwgroep zag zijn winst in het eerste halfjaar met 12 procent toenemen, maar Merrill Lynch behield niettemin zijn 'sell'-advies. Het beurshuis vermoedt dat de verwachte daling van de koperprijs de winst van het bedrijf gaat aantasten.

In Duitsland deed farmaconcern Merck er 1 procent af tot 90,59 euro. Merck zet mogelijk de ontwikkeling van zijn experimentele anti-tumormiddel stop na tegenvallende klinische tests.

Branchegenoot Roche (+0,2% tot 235,50 Zwitserse frank) sloot nipt in de zwarte cijfers. Beleggers trekken zich weinig aan van het nieuws dat Roche met zijn middel tegen anemie een patent van biotechbedrijf Amgen zou geschonden hebben.

Heineken dook 2,2 procent onder nul tot 44,42 euro. De Nederlandse brouwer zag zijn winst in het eerste halfjaar met 30 procent afnemen ondermeer als gevolg van een boete van de Europese Unie.

Renault maakte een duik van 2,3 procent tot 97 euro. De tweede Franse autobouwer verwacht dat het door de slabakkende Europese vraag de vooropgestelde verkoopscijfers voor 2009 zal missen. Renault zei vorig jaar dat het verwacht om in 2009 zo'n 3,33 miljoen auto's te verkopen.

Sectorgenoot DaimlerChrysler tot slot, koerste 0,9 procent hoger tot 63,26 euro. De tweede producent van luxewagens ter wereld maakte bekend dat het voor 7,5 miljard euro aan eigen aandelen gaat inkopen.

Koen Dedobbeleer

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud