Europese beurzen gemengd de dag uit

(tijd-nieuwslijn) - De Europese beurzen eindigden maandag gemengd. Eerder op de dag gingen ze hoger, maar de aarzelende start op Wall Street waste de meeste winsten weg. Terwijl de telecom- en technologieaandelen herstelden van de zware klap van vorige week, stonden de financiele aandelen onder druk.

De DJ Euro Stoxx 50 verloor omstreeks 19.00 uur 0,2% tot 3.203,07 punten. De bredere DJ Europe Stoxx 50 won 0,1% tot 3.166,55. Bij de individuele beurzen kon alleen Stockholm een winst van 0,9% vasthouden. De andere beurzen sloten nauwelijks hoger: Londen won 0,2%, Parijs 0,1% en Zuerich 0,3%. Amsterdam sloot nagenoeg onveranderd en Frankfurt noteerde op een verlies van 0,5%.

Ondanks de tegenvallende kleinhandelsverkopen in Duitsland stuurden beleggers de beurzen in de ochtendhandel resoluut hoger. Met de kwakkelende opening van Wall Street kwam daar verandering in.

In de DJ Euro Stoxx 50 waren er 22 stijgers, noteerde 1 aandeel onveranderd en gingen er 27 achteruit. In de index stonden de farma-aandelen en de technologieaandelen te drummen voor de beste plaatsen. Astrazeneca won 4,1%, Glaxosmithklein 3,8%, Vodafone en Nokia elk 2,1%. De sterste dalers waren CGNU (-3,5%), Deutsche Telekom (-2,9%) en Bayer (-2,3%).

Er viel hier en daar een brokje positief bedrijfsnieuws te rapen. In de mediasector raakte bekend dat Vivendi Universal, de moeder van Canal Plus een bod aanvaard heeft van News Corp op de Italiaanse betaalzender Telepiu. De Australische mediagroep News Corp is in handen van Rupert Murdoch. Hij heeft EUR 1 miljard over voor Telepiu. Daarnaast betaalt hij EUR 500 miljoen voor de tv-rechten van het Italiaanse voetbal en de verkoop van licenties. Allemaal goed nieuws voor Vivendi dat daardoor zijn schulden fors kan terugdringen. Het aandeel won 1,3% tot EUR 30,15.

Na een barslechte week werden de telecomproducenten Nokia en Ericsson getroost met adviesverhogingen van beurshuis JP Morgan. Ericsson steeg 1,6% tot SEK 19,5 en Nokia 2,1% tot EUR 13,31. Vorige week kreeg Nokia forse klappen, omdat de beleggers vrezen dat het met een winstwaarschuwing op de proppen zal komen.

De Ierse goedkope luchtvaartmaatschappij Ryanair ging 10% hoger tot EUR 6,8. De groep kon haar in maart afgesloten boekjaar eindigen met een 44% hogere winst. Ryanair voegde nieuwe bestemmingen aan zijn portefeuille toe en kon meer passagiers aantrekken.

Niet al het bedrijfsnieuws was positief. De financiele groep Abbey National waarschuwde dat de resultaten dit jaar fors onder de verwachtingen zullen liggen. De groep wijt dat aan de hoge provisies voor risicovolle leningen. Het aandeel Abbey daalde 7,85% tot 928 pence. Ook de andere financiele groepen verloren terrein. LLoyds TSB zakte 1,1% tot EUR 708 pence en Royal bank of Scotland verloor 1% tot 1.965 pence.

GDC/AP

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud