Europese beurzen gemengd de dag uit

(tijd-nieuwslijn) - De Europese beurzen eindigden maandag gemengd. Eerder op de dag gingen ze hoger, maar de aarzelende start op Wall Street waste de meeste winsten weg. De telecom- en technologieaandelen herstelden van de zware klap van vorige week en werden daarbij gesteund door de farma-aandelen. De financiele aandelen verloren terrein.

De DJ Euro Stoxx 50 verloor 0,2% tot 3.205,36 punten. De bredere DJ Europe Stoxx 50 won 0,2% tot 3.170,07.

Bij de individuele beurzen kon alleen Stockholm een winst van 0,9% vasthouden. Londen won 0,2%, Parijs 0,1% en Zuerich 0,3%. Amsterdam sloot nagenoeg onveranderd en Frankfurt noteerde op een verlies van 0,5%.

Ondanks de tegenvallende kleinhandelsverkopen in Duitsland stuurden beleggers de beurzen in de ochtendhandel resoluut hoger. Met de kwakkelende opening van Wall Street kwam daar verandering in.

Bij slot waren er in de DJ Euro Stoxx 50 23 stijgers, noteerde 1 aandeel onveranderd en gingen er 26 achteruit. In de index stonden de farma-aandelen en de technologieaandelen te drummen voor de beste plaatsen. Astrazeneca won 4,1%, Glaxosmithklein 3,8%, Vodafone en Nokia elk 2,1%. De sterste dalers waren CGNU (-3,5%), Deutsche Telekom (-2,6%) en Bayer (-2,2%).

Er viel hier en daar een brokje positief bedrijfsnieuws te rapen. In de mediasector raakte bekend dat Vivendi Universal, de moeder van Canal Plu,s een bod heeft aanvaard van News Corp op de Italiaanse betaalzender Telepiu. De Australische mediagroep News Corp is in handen van Rupert Murdoch. Hij heeft EUR 1 miljard over voor Telepiu. Daarnaast betaalt hij EUR 500 miljoen voor de tv-rechten van het Italiaanse voetbal en de verkoop van licenties. Allemaal goed nieuws voor Vivendi dat daardoor zijn schulden fors kan terugdringen. Het aandeel Vivendi won 1,3% tot EUR 30,15.

Na een barslechte week zetten de telecomaandelen maandag het herstel in. Nokia en Ericsson werden daarbij geholpen door adviesverhogingen van beurshuis JP Morgan. Ericsson steeg 1,6% tot SEK 19,5 en Nokia 2,1% tot EUR 13,31. Merrill Lynch heeft maandag wel de omzet- en winstverwachting voor Nokia verlaagd. Dinsdag geeft de Finse telecomgroep een tussentijdse update over de resultaten van het tweede kwartaal.

De Ierse goedkope luchtvaartmaatschappij Ryanair ging 8,1% hoger tot EUR 6,65. De groep kon haar in maart afgesloten boekjaar eindigen met een 44% hogere winst. Ryanair voegde nieuwe bestemmingen aan zijn portefeuille toe en kon meer passagiers aantrekken.

Niet al het bedrijfsnieuws was positief. De financiele groep Abbey National waarschuwde dat de resultaten dit jaar fors onder de verwachtingen zullen liggen. De groep wijt dat aan de hoge provisies voor risicovolle leningen. Het aandeel Abbey daalde 7,85% tot 928 pence. Ook de andere financiele groepen verloren terrein. LLoyds TSB zakte 1,1% tot 708 pence, Royal Bank of Scotland verloor 1% tot 1.965 pence en HBOS 2,3% tot 793 pence. Het negatieve sentiment straalde af op de verzekeringssector: CGNU verloor 3,5% tot 580 pence, Prudential 1,8% tot 602 pence.

De farma-aandelen deden het wel goed. Het Britse GlaxoSmithklein won 3,8% tot 1.410 pence en vergrootte daarmee de winst van vrijdag. De Amerikaanse Food en drug Administartion keurde een beperkte commercialisereing van Lotronex goed, één van de geneesmiddelen van GlaxoSmithKlein. Sectorgenoot AsraZeneca profiteerde mee met 4,1% winst tot 2.925 pence.

Nog in Londen won de tabaksproducent Gallaher 2,9% tot 669 pence na berichten in de pers dat British American Tobacco een bod zou overwegen op de groep.

De leverancier van financiele informatie Reuters zakte 1,4% tot 431 pence. Reuters zei dat zijn dochter Instinet Group concurrent Island ECN koopt. Met de transactie is een bedrag van USD 508 miljoen gemoeid. Reuters zal een speciaal dividend van USD 207 miljoen ontvangen.

GDC/AP

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud