Europese beurzen gemengd ondanks doemberichten

foto bloomberg ©BLOOMBERG NEWS

De Europese beurzen zijn maandag voor de derde sessie op rij met verlies gesloten. Een rapport van de Wereldbank stelde dat de wereldeconomie voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zal krimpen. Ook superbelegger Warren Buffett droeg bij tot de negatieve stemming door te stellen dat de Amerikaanse economie in het ravijn is gevallen. Volgens Buffett riskeren de VS nog altijd een 'economisch Pearl Harbour'. ECB-voorzitter Trichet stelde dan weer dat de wereldeconomie nog steeds aan het vertragen is, maar stilaan een keerpunt nadert.

(tijd) - De EuroStoxx50 verloor 0,4 procent tot 1.809,98 punten, de Stoxx50 verloor 0,9 procent tot 1.614,75 punten. De voornaamste nationale beurzen sloten gemengd: Brussel, Frankfurt en Londen gingen licht vooruit, Parijs en Amsterdam verloren terrein. De brede Stoxx600 gaf nagenoeg een vol procent prijs. De bouwsector was de grootste verliezer met een verlies van 3,9 procent, ook media- en telecomwaarden gafen meer dan drie procent prijs. Technologie- en energiewaarden trokken de kar.

De Wereldbank maakte zondag een rapport wereldkundig waarin wordt voorspeld dat de wereldeconomie 5 procent onder haar potentieel zal presteren in 2009, en dat de wereldhandel het meeste in 80 jaar zal krimpen. De Wereldbank neemt daarbij een pessimistischere houding aan dan het Internationaal Monetair Fonds, dat nog een wereldwijde groei van 0,5 procent verwacht. ECB-voorzitter Trichet verwacht dan weer dat de wereldeconomie stilaan een keerpunt nadert.

Financials konden in de loop van de dag enigszins herstellen van zware verliezen. Credit Suisse verloor 6,2 procent, Barclays sloot 5,2 procent lager en HSBC moest 3,3 procent afstaan. In Londen steeg Lloyds Banking Group met 4 procent na geruime tijd op fors verlies te hebben gestaan. Vrijdagavond werd een akkoord bereikt met de overheid over de probleemkredieten van de groep. De overheid vergroot haar belang in Lloyds tot mogelijk 77 procent. 'De aandeelhouders zijn kwaad over deze deal', zegt een analist. 'Hun investering is effectief vernietigd.'

Nog in Londen ging de vastgoedsector onderuit. Uit een Britse studie bleek dat de prijzen voor commercieel vastgoed het voorbije jaar aan een hoger tempo daalden dan tijdens de Grote Depressie. Land Securities Group, de grootste Britse 'vastgoedbevak', verloor 10 procent op 380 pence. British Land, nummer twee op de markt, ging 9,8 procent onderuit.

In Italië kelderde internetbedrijf Tiscali met 47,6 procent. Het bedrijf, dat te koop staat, kondigde aan de onderhandelingen over de verkoop van de Britse activiteiten stil te leggen. Het bedrijf vraagt eveneens een uitstel van betaling van intresten aan de schuldeisers, terwijl het een nieuw businessplan uitwerkt. De handel in aandelen werd geschorst vanwege de zware val.

Farmawaarden gingen licht vooruit. Merck koopt sectorgenoot Schering-Plough voor 41,1 miljard dollar. Het fusiebedrijf zal gewoon Merck heten. Vanaf 2011 zal er 3,5 miljard dollar bespaard worden. Sanofi-Aventis, Roche en Novartis noteerden allemaal in de zwarte cijfers.

Ben Serrure

Stijn Demeester

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud