Europese beurzen genieten van Wall Street-remonte

(tijd-nieuwslijn) - De Europese aandelenmarkten zijn met overtuigende winstcijfers van start gegaan nadat de Dow Jones woensdag met de grootste dagwinst in 15 jaar afsloot. Van de weerhoudende stemming op de beurs van Tokio is in Europa niets te merken. Beleggers maken dankbaar gebruik van de recordklim op Wall Street om een aantal koopjes te doen. Vooral de grote dalers van de voorbije weken liggen goed in de markt.

Na ruim een uur handel noteert de DJ Europe Stoxx50 81,23 punten of 3,3% hoger op 2.514,62 punten en krijgt de DJ Euro Stoxx50 er 3,4% bij tot 2.521,91 punten. De slechter dan verwachte Duitse IFO-indicator maakt voorlopig geen indruk op de koopjesjagers.

Amsterdam komt met een klim van 5,1% stevig uit de hoek, maar ook Londen laat zich met een stijging van 2,7% niet onbetuigd. Frankfurt profiteerde woensdagavond al van de Wall Street-remonte en houdt de winst voorlopig beperkt tot 0,7%.

Op de wisselmarkten moet de dollar opnieuw terrein prijsgeven. Voor een euro moet 0,9995 dollar worden neergeteld. Waarnemers merken op dat de daling van de dollar geinspireerd is door de vrees dat het herstel op Wall Street geen lang leven beschoren is.

Die vrees is onder meer gebaseerd op berichten over gesjoemel met de boeken bij AOL Time Warner en het SEC-onderzoek naar onfrisse praktijken bij 12 vooraanstaande Amerikaanse beurshuizen.

Binnen de DJ Europe Stoxx50 tekenen 45 stijgers voor de winst, terwijl 5 aandelen tegen de trend in op verlies staan. Telefonica levert voorlopig de grootste bijdrage aan de Europe Stoxx50-klim en verdappert met 11,8% tot EUR 9,30. In de marge van de voorlopige resultaten kondigde de Spaanse telecomgroep aan zich terug te trekken uit de Duitse, Italiaanse, Zwitserse en Oostenrijkse G3-markt.

Nog in de telecomsector boekt Alcatel een winst van 4,8% tot EUR 5,9. De Franse toeleverancier voor de telecomsector maakte donderdagmorgen beter dan verwachte kwartaalcijfers bekend. Op operationeel niveau bleef het verlies beperkt tot EUR 177 miljoen, terwijl analisten op ongeveer 235 miljoen hadden gerekend. Beleggers waren ook tevreden over de positieve cash flow van EUR 800 miljoen die over de voorbije drie maanden werd gerealiseerd, terwijl de sombere vooruitzichten voor de rest van het jaar eerder een domper waren.

Resultaten waren er ook van France Telecom dat 7,2% aan de notering kan toevoegen op EUR 13,95. De omzet van de Franse telecomgroep is in het eerste halfjaar van 2002 met 10% gestegen tot EUR 22,47 miljard tegenover dezelfde periode een jaar eerder. Dit cijfer was in lijn met de verwachting, maar beleggers lijken in bijzonder opgetogen over de aangekondigde verkoop van TDF. De desinvestering zal de groep in staat stellen de schuldpositie met EUR 1,6 miljard te verminderen.

De financiele aandelen komen ook op adem na de stijle val van de voorbije dagen. Voor ING zit er 9,1% extra in tot EUR 18,66 en AXA dikt met 9,0% aan tot EUR 10,8. De doemscenarios worden even naar de achtergrond verwezen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud