Advertentie

Europese beurzen gesloten voor Goede Vrijdag

Vandaag blijven de Europese beurzen gesloten ter gelegenheid van Goede Vrijdag. Maandag, Paasmaandag, is er eveneens geen beurshandel op de belangrijkste Europese markten. Vanaf dinsdag is de handelsvloer opnieuw geopend. Hieronder vindt u het slotstuk van donderdag.

Brussel (TIJD-NIEUWSLIJN) De Europese beurzen sloten donderdag af met lichte winst. Fusie- en overnamegeruchten bleven de markten domineren. De Britse centrale bank, de Bank of England (BoE), liet de rente ongewijzigd op 5,25 procent. Het rentebesluit was een opsteker voor de indexen in het algemeen, en voor de financiële aandelen in het bijzonder.

De DJ Stoxx50 sloot 0,2 procent hoger op 3764,17 punten. De korf telde 31 stijgers, 17 dalers en 2 onveranderde aandelen. De DJ Euro Stoxx50 won 0,2 procent tot 4271,54 punten. De Euronext100 deed er 0,1 procent bij tot 1011,06 punten. Onder de nationale beurzen sloot Frankfurt 0,4 procent hoger en Londen 0,5 procent. Parijs bleef onveranderd. Amsterdam won 0,3 procent.

De vrijlating van de Britse mariniers door Iran zorgde voor opluchting op de oliemarkten. De olie werd 0,9 procent goedkoper tot 67,79 dollar per vat.

De euro werd 0,4 procent duurder. Een euro werd 1,3425 dollar waard. Dit is het hoogste peil sinds maart 2005.

Sterk in het oog springend was Puma. De koers van de fabrikant van sportkledij boekte de grootste stijging in 4 jaar na geruchten over een 'imminente overname'. Puma sloot 8,8 procent hoger tot 310,6 euro.

De financiële aandelen genoten van het Britse rentebesluit. ABN AMRO ging 1,6 procent hoger tot 33,19 euro, HSBC won 1,4 procent tot 904 pence en Barclays voegde er 0,8 procent aan toe tot 733 pence.

Een andere stijger was Safran. De krant Le Figaro melde dat de Franse lucht- en ruimtevaartgroep een fusie overweegt met Thales, de Franse specialist in defensie-electronica. Safran diepte zijn winst uit met 4 procent tot 19 euro, Thales won 0,1 procent tot 44,38 euro.

De Franse bouwgroep Eiffage ging 5,7 procent hoger tot 129 euro, na speculatie over een mogelijke overname door de Spaanse sectorgenoot Sacyr Vallehermoso. Sacyr heeft de controle verworven over net geen derde van de aandelen van Eiffage. Vanaf de controle over 33,3 procent van de aandelen is een overnamebod verplicht. Sacyr heeft laten weten niet uit te zijn op een overname van Eiffage. De koers van het aandeel Sacyr boekte een winst van 0,3 procent tot 42,43 euro.

Nog in Frankrijk ging Infogrames, de ontwikkelaar van computerspelletjes, 28,6 procent hoger tot 0,27 euro, na de bekendmaking van het vertrek van stichter-voorzitter Bruno Bonnell. Bonnel wordt vervangen door Patrick Leleu als gedelegeerd bestuurder en voorzitter van de raad van bestuur.

Air France-KLM wint 3,6 procent tot 36,39 euro. Volgens de krant La Repubblica zou Europa's grootste luchtvaartgroep mogelijk samen met Aeroflot en UniCredit bieden op Alitalia. De krant baseert zich op uitspraken van de Italiaanse industrieminister Bersani. Deutsche Bank heeft zijn advies voor het aandeel Air France-KLM opgetrokken van 'hold' naar 'buy', met een koersdoelstelling van 39 euro.

Ook andere luchtvaartaandelen gaan hoger. Air Berlin won 6,5 procent tot 19,95 euro. De overname van de Duitse chartermaatschappij LTU zal geen ontslagen tot gevolg hebben, aldus de krant Westdeutsche Algemeine Zeitung. British Airways ging 0,3 procent hoger tot 508,5 pence. Deutsche Bank verhoogde zijn advies van 'sell' naar 'hold'.

E.ON klom 1,6 procent tot 108,90 euro. Citigroup gaat de Duitse energiegroep opnieuw opvolgen en gaf het aandeel een 'buy'-advies mee. Citigroup gelooft dat het akkoord met Enel over de controle over Endesa de opbrengsten van E.ON in 2008 zal opdrijven met 7 procent.

Nokia steeg 1,3 procent tot 17,65 euro. De Finse gsm-fabrikant heeft 20 miljoen dollar betaald aan Qualcomm voor patentrechten voor het tweede kwartaal.

Bij de verliezers staat Volvo B, dat 2,7 procent prijsgaf tot 581 Zweedse kronen. Gedelegeerd bestuurder Leif Johansson heeft bekendgemaakt dat Volvo streeft naar een jaarlijkse groei van 10 procent, waarvan de helft gevoed door overnames. Beleggers vrezen dat Volvo zich gaat laten verleiden tot dure overnamepogingen van Europese concurrenten. WestLB verlaagde zijn advies van 'reduce' naar 'sell'.

Rexel, de grootste verdeler van elektrische uitrustingen, ging bij zijn eerste notering in 2 jaar 0,7 procent lager tot 16,38 euro. Rexel haalde bij zijn introductie 1,02 miljard euro op. Dit vers kapitaal moet dienen om de schuldenlast te verlichten.

DaimlerChrysler ging 1,9 procent lager tot 60,21 euro. Beleggers toonden zich ontevreden over de uitleg over Chrysler van gedelegeerd bestuurder Dieter Zetsche, gisteren op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Chrysler is zwaar verlieslatend en weegt op de winst en de koers van het aandeel van het concern.

Laurent Willaert laurent.willaert@tijd.be

(c) tijd-nieuwslijn (tel: +32 2 4231822; fax: +32 2 4231750)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud