Europese beurzen geven winst prijs

(tijd-nieuwslijn) - De Europese aandelenmarkten noteerden woensdag lange tijd op winst en konden die bij de hogere opening op Wall Street nog uitbreiden. Toen in New York echter een groot deel van de Cisco-winst verloren ging, trokken de Europese beurzen lager.

De DJ Euro Stoxx50 daalde met 1,0% tot 2.564.77 punten en de DJ Stoxx50 verloor 1,7% tot 2.607,78 punten. Stockholm slaagde er dankzij Ericsson als enige beurs in de voeten droog te houden en sloot 0,1% hoger. Grootste verliezer was Frankfurt dat 2,9% liet liggen. In Londen ging er 0,9% af.

Slecht nieuws was er voor de Duitse economie waar het aantal werklozen met 4,105 miljoen werklozen boven de politiek-gevoelige drempel van 4 miljoen uitkwam. Het werkloosheidspercentage in de grootste economie van Europa bedraagt daarmee in juli 9,9%, tegenover 9,8% in juni. Daarbovenop bleken de industriele orders in juni met 3,2% gedaald tegenover een maand eerder.

Binnen de DJ Stoxx50 nam Bayer met een verlies van 6,9% tot EUR 21,29 de leiding over de 32 dalers. De 15 stijgers werden aangevoerd door Ericsson dat 2,6% hoger sloot op EUR 7,8 en daarmee een deel van de verliezen van de voorbije dagen goedmaakte.

Als gevolg van de problemen met cholesterolremmer Baycol wordt Bayer geconfronteerd met meer dan 2.000 schadeclaims. In april hield de groep nog rekening met slechts 750 claims. Analisten schatten het kostenplaatje van de schadevergoedingen op ongeveer USD 1,5 miljard. In augustus vorig jaar moest Bayer Baycol uit de handel nemen na berichten over spierverslapping bij het gebruik van het medicijn.

In de financiele sector viel Royal Bank of Scotland ten prooi aan winstnemingen. De groep maakte licht beter dan verwachte cijfers bekend en voegde er in de marge aan toe dat de kwaliteit van de kredietportefeuille uitstekend is. In de ochtendhandel was deze blijde boodschap nog goed voor koerswinst, maar bij de slotbel ging er 5,7% af tot 1.443 pence. Nog in de financiele sector verloor Swiss Re 5% tot CHF 117,25 en keek CS Group tegen een verlies aan van 4,8% tot CHF 30.

AXA ging tegen de trend in en steeg met 1,7% tot EUR 12,15. De Franse bankverzekeraar verkoopt zijn 31,7%-belang in vastgoedgroep Simco aan Gecina. Deze laatste waardeert Simco aan EUR 86 per aandeel of een premie van 3,5%.

De beter dan verwachte kwartaalresultaten van de Amerikaanse netwerkproducent Cisco waren niet alleen goed nieuws voor Ericsson. Ook Philips profiteerde van het goede nieuws van Cisco en klom met 1,9% tot EUR 20,49. Nokia steeg met 1,3% tot EUR 11,90. De Finse telecomgroep kondigde woensdag het ontslag aan van 900 medewerkers in de netwerkdivisie.

Het mediabedrijf Vivendi Universal verloor 2,5% tot EUR 15,07. De aandelen profiteerden eerder lange tijd van het bericht in Wall Street Journal dat de groep niet het telecombedrijf Cegetel maar de Amerikaanse videospelletjesafdeling verkopen om de schulden te verminderen. Dat zou Vivendi USD 2 miljard opbrengen. Momenteel heeft Vivendi een schuld van EUR 17 miljard.

De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas-Salomon steeg met 3,8% tot EUR 76,20. boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van EUR 25 miljoen, wat 4% meer is dan vorig jaar. De omzet steeg met 10% tot EUR 1,5 miljard. De groep begint naar eigen zeggen de vruchten te plukken van het Wereldkampioenschap Voetbal in Zuid-Korea en Japan. Het concern zag onder meer de verkoop in Azië fors groeien en ook de winst ging omhoog. In totaal sponsorde de portartikelenfabrikant een tiental nationale ploegen op het WK, waaronder de Franse.

(c) tijd-nieuwslijn

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud