Europese beurzen hebben collectieve offday

De Europese beleggers hebben er een beroerde dag op zitten. Verklaringen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die zegt dat de euro 'in gevaar' is, en het verbod op 'naakt' shorten bij onze oosterburen duwden de beurzen op verlies.

(tijd) - Ook cijfers over de Amerikaanse hypotheekmarkt deden het sentiment meer kwaad dan goed. 14 procent van alle hypotheekschuldenaars in de VS slaagde er niet in om zijn afbetalingsverplichtingen na te komen. Dat percentage, het hoogste ooit, is te wijten aan de hoge werkloosheidsgraaad.

Eerder op de dag reageerden de Europese markten al ongerust op de beslissing van de Duitse beurswaakhond BaFin om het naakt shorten op staatsobligaties van eurolanden te verbieden. BaFin treedt ook op tegen naakt CDS'en op deze obligaties en het naakt shorten op tien Duitse banken en verzekeraars.

Waarnemers interpreteerden de Duitse ingreep, die short sellers verplichtte om snel hun posities af te dekken, als paniekerig. De reactie op de markten was navenant: alle richtinggevende markten kleurden rood tot donkerrood. In Parijs en Amsterdam bedroegen de verliezen net geen 3 procent. Londen en Frankfurt hielden het op 2,8 en 2,7 procent.

De markten reageerden ook verontrust op de woorden van de Duitse bondskanselier, Angela Merkel. Woensdagochtend uitte ze haar bezorgdheid over de euro, die 'in gevaar' is. Merkel dringt er bij de eurolanden op aan om zich de Duitse cultuur van stabiliteit aan te meten.

De EuroStoxx50 gaf 2,9 procent prijs, de Stoxx600 sloot op 243,71 punten, een verlies van 3 procent. Alle deelindexen in de brede beurskorf kleurden rood. De grootste verliezen waren voor de grondstoffenaandelen, die bijna 6 procent tuimelden. Ook banken gingen stevig onderuit: de DJ Bankenstoxx verloor 3,6 procent. Het grootste verlies was voor Allied Irish, dat 6,5 procent zakte. BNP Paribas volgde op de voet met 6,1 procent verlies tot 46,30 euro.

Ook de autobouwers (-4,4 procent) zaten in het defensief. Beurshuis BofA Merrill Lynch verlaagde het advies voor BMW. Volgens Merrill Lynch kan de vraag naar wagens hinder ondervinden van bezuinigingsmaatregelen door de overheid. De maker van luxewagens zonk 5,8 procent in het rood tot 37,21 euro.

KD

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud