Europese beurzen herstellen fors na overheidsingrepen

©Jerry De Brie

In heel Europa gaan de beurzen fors omhoog in reactie op de plannen van de overheden om in actie te treden. De vergadering van de 15 toplanden van de Europese Unie werpt vruchten af: de nationale indices winnen tussen de 5 en de 7 procent.

(tijd) - De leiders van de eurozone hebben zondag een gezamenlijk plan goedgekeurd om de bankencrisis het hoofd te bieden. Maandag maken verschillende Europese landen, met Duitsland en Frankrijk op kop, plannen bekend voor een overheidsinjectie in de eigen banken. Bovendien staat de eurolanden zeker tot eind dit jaar zelf garant voor de interbancaire kredieten.

In een gecoördineerde actie gaan de Federal Reserve, de ECB, de Bank of England, de Bank of Japan en de Zwitserse nationale bank onbeperkt dollarfondsen ter beschikking stellen van financiële instellingen. Bedoeling is de spanningen op de geldmarkten te kalmeren.
De Eurostoxx 50 wint rond 11.15 uur 6,4 procent tot 2.577,9 punten, terwijl de Stoxx50 6,3 procent wint tot 2.224,6 procent. In Parijs, Frankfurt en Amsterdam winnen de beurzen allemaal meer dan 6 procent.

De beleggers lijken weer wat vertrouwen te krijgen in de financiële aandelen. UBS (+16,4%), Deutsche Bank (+13,5%), ING (+12,4%) en Credit Suisse (+11,5%) stijgen fors. Ook het Duitse Hypo Real Estate profiteert van het hernieuwde vertrouwen, met een winst van meer dan 30 procent.

In de Britse banksector beweegt er maandag heel wat. Lloyds TSB en HBOS, die binnenkort fuseren, halen samen 17 miljard pond (21,4 miljard euro) op. Bij ongewijzigde verhoudingen zal de overheid de referentieaandeelhouder worden van de combinatie met een belang van 43,5 procent. Terzelfdertijd kondigt Lloyds TSB aan dat het de modaliteiten van zijn bod op HBOS aanpast. De bank biedt nu 0,605 aandelen Lloyds voor elk aandeel HBOS in plaats van 0,833 aandelen.

LLoyds wint 5,4 procent, terwijl HBOS een klap krijgt van meer dan 27 procent. Bij Royal Bank of Scotland stapt Fred Goodwin, één van de drijvende krachten achter de overname van het Nederlandse ABN AMRO door het bankenconsortium RBS, Fortis en Banco Santander, op. De bank kondigde ook een kapitaalverhoging aan, waarna het aandeel eveneens 27 procent in het rood ging.

ArcelorMittal herstelt van de zware klappen die de koers vorige week kreeg. De staalreus wint 12 procent tot 24,5 euro. Mijnbouwbedrijf Rio Tinto klimt ook meer dan 10 procent, tot 2.675 pence.

In de autosector leveren Renault (+10,4% op 30,90 euro) en Daimler (+ 9,3% op 24,7 euro) bij de beste prestaties.

De Nederlandse elektronicagroep Philips rapporteerde een hoger dan verwachte nettowinst. Die steeg met 7,8 procent tot 357 miljoen euro. Omzet en ebita-marge waren echter lager dan voorzien, hoofdzakelijk toe te schrijven aan de divisie Consumer en Healthcare. Ook de verkoop van lcd-televisies nam met 9 procent af. Topman Sivignon kondigde aan dat er in alle divisies banen zullen worden geschrapt. Daarnaast wordt het aandeleninkoopprogramma van 5 miljard euro vertraagd. Het aandeel verliest 6,1 procent op 14,81.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud