Advertentie

Europese beurzen herstellen fors

De Europese beurzen zijn donderdag voor het eerst in vier dagen naar herstel geklommen. De klap van 2,5 procent die de beursindexen woensdag incasseerden, lijkt verteerd. Overnamenieuws stuwde de Europese beurzen omhoog. Ook lijkt de vrees voor het overslaan van de Amerikaanse hypotheekproblemen geluwd.

(tijd) De Stoxx50 klokte af met een stijging van 1,9 procent tot 3.570,81 punten en liet 50 stijgers optekenen tegenover geen dalers. De Eurostoxx steeg 2 procent tot 3.985,57 punten. Ook de Euronext100 liet zich in positieve zin opmerken met een stijging van 1,8 procent tot 945,82 punten.

Het was vooral overnamenieuws dat de Europese beurzen naar hogere regionen stuwde. Imperial Tobacco bracht gisteren een overnamebod uit op de Spaanse sigarettenfabrikant Altadis, de derde grootste sigarettenfabrikant ter wereld en de grootste sigarenverkoper. Altadis is vooral bekend met het merk Gauloises. Met de overname is een bedrag van 11,5 miljard euro gemoeid. Imperial biedt 45 euro per aandeel Altadis.

Op de Britse aandelenmarkt noteerde tabaksgroep Imperial Tobacco, bij ons bekend van de merken Drum en Tigra, 8,55 procent hoger tot 2.222 pence. De gesprekken tussen de twee tabaksgiganten zouden wel nog in een erg vroeg stadium zitten. Na het overnamenieuws steeg het aandeel van Altadis alvast met 16,7 procent tot 45,40 euro.

Het Britse Cadbury Schweppes, de snoepgoed- en drankenproducent, won 3 procent tot 620 pence, nadat het aankondigde zichzelf in twee te zullen splitsen. Bovendien circuleren er onbevestigde berichten over een bod op de drankenafdeling.

Prudential Plc, de tweede verzekeraar in Groot-Brittannië, noteerde een stijging van 5 procent tot 675 pence. Prudentials bedrijfswinst valt hoger uit dan verwacht.

Het Franse Atos Origin, dat computerdiensten aanbiedt, gooide hoge ogen met een stijging van 25,2 procent tot 49,5 euro, nadat via Dow Jones Newswires bekend raakte dat Permira Holdings en Centaurus Capital Ltd. een bod hadden uitgebracht op het bedrijf. Dow Jones citeerde een niet nader geïdentificeerde persoon die op de hoogte zou zijn van het dossier. Atos gaf toe dat het werd benaderd, maar preciseerde dat nog geen bod werd ontvangen.

Unilever, het Nederlands-Britse levensmiddelenconcern, steeg met 5,2 procent tot 20,91 euro, nadat Credit Suisse zijn advies voor het bedrijf verhoogde. Ook BAE, Europa's grootste wapenfabrikant, kreeg gunstig koopadvies, maar van Citigroup. Het aandeel groeide met 4,65 procent tot 450 pence.

De Nederlandse verzekeraar Aegon tenslotte won 1,7 procent tot 14,58 euro, het zou verzekeraar Optas overnemen.

De vrees voor het overslaan van de malaise op de Amerikaanse hypotheekmarkt naar Europese financiele instellingen, lijkt ondertussen geluwd. Een analist noemde het 'onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse hypotheekproblemen de kredietmarkt wereldwijd zouden aantasten'.

'Integendeel, binnenkort zullen er net heel mooie koopjes te doen zijn.'

Peter De Groote

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud