Europese beurzen hoger in ochtendhandel

De Europese beurzen gingen dinsdagmorgen hoger van start, na een zware verliesdag maandag. Op de markten is de stemming positief nadat Wall Street en Tokio hoger zijn geeindigd.

(tijd) -De DJ Stoxx50 wint 0,7 procent tot 3.802,24 punten. De DJ EuroStoxx50 stijgt 0,4 procent tot 4.374,44 punten. De Euronext 100 gaat 0,7 procent hoger tot 1.024,33 punten. De nationale beurzen volgen de opwaartse trend.

De Franse specialist in elektrisch materiaal Schneider Electric verhoogt zijn prognose voor de omzetgroei in 2007 tot 'rond de 13 procent'. In augustus werd de verwachting al opgetrokken tot 'ongeveer 11 procent'. In Parijs wint het aandeel 3,4 procent tot 95,55 euro.

BP, het op een na grootste olieconcern van Europa, heeft in het derde kwartaal van 2007 een nettowinst geboekt van 4,41 miljard dollar, een daling van 29% ten opzichte van 6,23 miljard een jaar eerder. Dat heeft de Britse oliemaatschappij dinsdag bekendgemaakt.

De daling is het gevolg van lagere winsten bij raffinage en lagere gasprijzen. De raffinagemarge daalde met 5,2% en de gasprijzen met 6,4%. Bestuursvoorzitter Tony Hayward had al gewaarschuwd voor een 'vreselijk' derde kwartaal. Beleggers en analisten hadden daar rekening mee gehouden. Het kwartaalresultaat zonder inbegrip van eenmalige inkomsten en voorraadwijzigingen is ook boven analistenverwachtingen. Het aandeel stijgt 0,7 procent tot 609 pence.

Turks premier Erdogan sprak maandag aan de universiteit van Oxford verzoenende taal. Onderhandelingen zouden geweld tegen de Koerdische onafhankelijkheidsstrijders in Noord-Irak misschien toch nog overbodig maken, suste hij de gemoederen.

Nike, producent van sportartikelen, neemt zijn Britse concurrent Umbro over. Het Amerikaanse concern betaalt 4 dollar per aandeel, waarmee het Umbro waardeert op 582 miljoen dollar. De koers van Umbro wordt 14,2 procent hoger gestuurd tot 188,5 pence.

Hagemeyer heeft in het derde kwartaal van 2007 een omzet behaald van 1.628 miljoen euro. Dat is een stijging van 48 miljoen euro vergeleken met het derde kwartaal een jaar geleden toen de omzet op 1.580 miljoen euro uitkwam. Daarnaast herhaalde het Naardense handelshuis nogmaals dat het bod van Sonepar te laag is. Het aandeel behoort met een winst van 2,1 procent (tot 4,82 euro) tot de grootste stijgers binnen de AEX.

Akzo Nobel is daarentegen een van de grootste verliezers (-1,1 procent tot 58,11 euro). De onderneming heeft in het derde kwartaal van 2007 een bedrijfsresulaat uit voortgezette activiteiten en exclusief buitengewone posten behaald van 244 miljoen euro. Dat is een stijging van 11 euro ten opzichte van 219 miljoen euro die een jaar eerder werd behaald.

Volkswagen (-3,7% tot 174,62 euro) zakt stevig na de veroordeling dinsdag door het Europees Hof voor de zogenaamde 'Volkswagenwet'. Die wet beschermt het automobielconcern Volkswagen voor een periode van bijna vijftig jaar tegen pogingen tot vijandige overname. Volgens de Europese Commissie, die de zaak aanspande, druist de wet in tegen de principes van een "open Europese markt". Volgens Berlijn garandeert de wet stabiliteit bij de grootste werkgever van het land.

Maarten Gommeren maarten.gommeren@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud