Europese beurzen houden 1 procent winst over

©BLOOMBERG NEWS

De Europese beurzen bouwden vrijdag mooie winsten op in navolging van de donderdagrally op Wall Street. Maar zwakke Amerikaanse detailhandelsverkopen en weinig rooskleurige vooruitzichten van Nokia voor de gsm-markt deden de winsten in het laatste uur wegsmelten

(tijd) - De EuroStoxx50 en de Stoxx50 hielden aan het eind van de dag 1 procent winst over. In de loop van de dag liepen de winsten op tot 3 à 4 procent.

De olie- en gasproducenten zetten de sterkste prestatie neer dankzij de forse stijging van de olieprijzen. De olieprijs zat bijna 4 procent in de lift. Het zette bedrijven als BP (+3,6%), Eni (+5,6%) en Royal Dutch Shell (+2,6%) op rozen. Ook de energiebedrijven presteerden sterk: Iberdrola (+3,6%) en GDF Suez (+2,5%).

De mijnbouwgroepen profiteerden van de stijging van de metaalprijzen. Het koper werd 6 procent duurder. Anglo American trok 3,4 procent hoger tot 1.291 pence. Staalgigant ArcelorMittal steeg met 2,4 procent.

Ook de meeste financials trokken hoger. Crédit Agricole (CA) kondigde donderdagavond aan minder verlies te hebben geleden dan verwacht. Het aandeel van CA ging flink hoger maar hield op het einde van het rit een winst van slechts 0,4 procent over. Allianz hield wel stand en won 3,9 procent. HSBC steeg met 3,4 procent.

Nokia, 's werelds grootste gsm-producent, waarschuwde dat de wereldwijde verkoop van mobiele toestellen dit jaar lager zal uitvallen dan verwacht. In 2009 gaat Nokia zelfs uit van een krimpende markt. Het Finse bedrijf stelt dat de consument het laat afweten door de economische crisis. Hoewel Nokia voor het vierde kwartaal blijft uitgaan van een stabiel of licht hoger marktaandeel, verloor het aandeel 3,7 procent tot 9,95 euro. Het Finse bedrijf waarschuwde dat de wereldwijde groeivertraging een impact zal hebben op de rendabiliteit van de divisie Devices & Services.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud