Europese beurzen houden verliezen beperkt bij slotbel

Foto PhotoNews ©Photo News

De Europese aandelenmarkten namen dinsdag wat gas terug nadat de DJ Stoxx600 maandag in verhouding tot de verwachte bedrijfswinsten zijn hoogste peil bereikte sinds 2003. De verliezen troffen vrijwel alle sectoren, met de grondstoffenaandelen op kop. Tegen het sluitingsuur liepen de verliezen terug, maar het eindrapport bleef negatief.

(tijd) - Maandag zetten de beurzen wereldwijd sterke prestaties neer, nadat bleek dat de Chinese economie verrassend sterk herstelt. Econoom Nouriel Roubini droeg ook zijn steentje bij, door een verdere stijging van de grondstofprijzen te voorspellen. Tot slot ondersteunden diverse macrocijfers het sentiment.

Vandaag haperden de beurzen weer wat. Sommige beleggers namen hun winsten, terwijl ook lagere grondstofprijzen en bedrijfsresultaten een impact hadden. Marktpartijen wezen ook op de waarderingen, die na de gestage klim van de voorbije maanden, nogal uitdagend zijn geworden. 'Een kleine correctie zou gezond zijn', liet een professionele investeerder in Londen zich ontvallen.

De DJ EuroStoxx50 klokte af op een verlies van 0,1 procent op 2.670,96 punten. De DJ Stoxx50 zakte 0,2 procent tot 2.324,42 punten. Alle grote beurzen sloten in de min, met Londen (-0,24%) als grootste verliezer.

De grondstoffenaandelen, die maandag sterk waren gestegen, moesten wat inleveren. Anglo American zakte 2,6 procent en BHP Billiton 0,7 procent. De Brits-Zwitserse mijnbouwgroep Xstrata gaf 2,6 procent prijs ondanks de publicatie van beter dan verwachte halfjaarcijfers. De aangepaste nettowinst daalde met 68 procent tot 909 miljoen dollar. Xstrata zei ook dat de vooruitzichten voor de vraag naar grondstoffen positief zijn.

In de financiële sector kwamen enkele grote spelers met resultaten. Zo rapporteerde de Franse bankgroep BNP Paribas in het tweede kwartaal een nettowinst van 1,6 miljard euro. Dat is niet alleen 6,6 procent meer dan in dezelfde periode van 2008, maar ook heel wat hoger dan de gemiddelde analistenverwachting van 1,2 miljard euro. BNP boekte een badwill van 815 miljoen euro op de overname van de Fortis-activiteiten en profiteerde ook van een sterke prestatie van de zakenbankpoot. De bank boekte wel hogere provisies voor slechte kredieten. Het aandeel ging aanvankelijk enkele procenten hoger, maar van die koerswinst bleef slechts 0,3 procent over op 52,70 euro.

De Zwitserse bankgroep UBS boekte in het tweede kwartaal haar derde kwartaalverlies op rij. Het verlies bedroeg 1,4 miljard Zwitserse frank, iets minder dan de 1,5 miljard die analisten hadden voorspeld. UBS had te kampen met een forse uitstroom van kapitaal van vermogende klanten. Die uitstroom is deels het gevolg van de aanslepende discussie met de Amerikaanse overheid over de overdracht van de persoonsgegevens van 52.000 klanten. UBS donderde 4,3 procent lager tot 15,31 frank.

De Britse bank Standard Chartered, die bijna uitsluitend in groeimarkten actief is, zag de nettowinst in het eerste halfjaar met 5,5 procent groeien tot 1,88 miljard dollar, dankzij een sterke prestatie van de zakenbankpoot. De nettowinst is iets beter dan de 1,82 miljard dollar die was verwacht. Dat het aandeel niettemin wegzakte kwam door plannen om voor 1 miljard pond nieuwe aandelen uit te geven. Het verse kapitaal moet dienen om de groei in Azië, Afrika en het Midden-Oosten te financieren. Standard Chartered verloor 7,5 procent tot 1.328 pence.

De autowaarden, die maandag gezwind vooruitsnelden, stonden dinsdag op de rem. In Japan kwamen Suzuki en de motorenbouwer Yamaha Motor met respectievelijk tegenvallende resultaten en vooruitzichten. De Duitse luxewagenconstructeur BMW zag de nettowinst in het tweede kwartaal met 76 procent terugvallen. Door de crisis is de vraag naar luxe sedans en SUV's teruggevallen. BMW zakte 1,7 procent en Volkswagen 1,7 procent. In Frankrijk nam Renault, na de 14 procent-klim van maandag, 1,1 procent terug.  

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud