Europese beurzen in double dip-greep

(tijd-nieuwslijn) - De Europese aandelenmarkten moesten op de eerste handelsdag van de week weer fors terrein prijsgeven. Ze volgden daarmee het voorbeeld van Wall Street waar vrijdag stevige verliescijfers op de koerstabellen verschenen.

Stoorzender was een nieuwe reeks tegenvallende macro-economische cijfers die de vrees voor een economische terugval na de korte heropleving, de zogenaamde double dip, aanwakkerde. Toen Wall Street maandagmiddag voor de derde dag op rij lager van start ging, werden op het oude continent de rode cijfers uitgediept.

De DJ Euro Stoxx50-index verloor 3,9% tot 2.447,32 punten en de DJ Europe Stoxx50-index speelde 3,0% kwijt tot 2.526,33 punten. Behalve Diageo gingen binnen de Europe Stoxx50 alle aandelen lager. Londen verloor 1,9%, Parijs 4,0%, Amsterdam 3,9% en Frankfurt 5,6%. Op de wisselmarkten verloor de euro wat terrein tot USD 0,9839.

Het waren opnieuw de verzekaars die de grootste klappen kregen. De vrees bestaat bij marktspelers dat de sector in problemen zal geraken om de claims terug te betalen, als gevolg van de opgetekende beursverliezen. Na onder meer Aegon en Fortis verwachten analisten nog meer winstwaarschuwingen in de sector.

"De sector heeft last van een self-fulfilling prophecy. Als het slecht gaat op de beurzen, dan moeten de verzekeraars hun aandelenportefeuilles liquideren", zegt Filip Gijsels, aandelenstrateeg van Fortis, maar volgens hem klopt dat verhaal niet helemaal. "Beleggers vergeten vaak dat banken en verzekeraars grote obligatieportefeuilles hebben, waarop ze nu hoge rendementen boeken. Bovendien is er sprake van een renteverlaging in de VS, wat goed nieuws is voor de obligatieportefeuilles", aldus de strateeg.

De financiele aandelen hebben het ook moeilijk met de economische en financiele crisis in Zuid-Amerika. Zurich Financial daalde 9,9% tot CHF 129,75, CS Group 9,4% tot CHF 29,5 en Aviva 7,9% tot 463 pence.

Deutsche Bank ging 4,9% lager tot EUR 55,01,Lloyds TSB 3,0% tot 572 pence, BNP Paribas 3,0% tot EUR 44,0 en Barclays 3,4% tot 410 pence. Al deze banken maakten vorige week slechter dan verwachte tussentijdse resultaten bekend.

De Britse bank HSBC kon het verlies beperken tot 0,3% en sloot op 702 pence. HSBC boekte in het eerste halfjaar een nettowinst van USD 3,28 miljard, tegenover USD 3,54 miljard een jaar eerder. Dat is een daling met 7%. Analisten hadden een grotere daling van de nettowinst voorspeld. De topman van het bedrijf bleef voorzichtig in zijn verwachtingen voor de rest van het jaar.

Ericsson maakte met een verlies van 17,2% tot SEK 7,7 de grootste procentuele uitschuiver binnen de Europe Stoxx50. De nieuwe koersval kwam er nadat Credit Suisse First Boston en Deutsche Bank hun koersdoel voor het aandeel verlaagden tot SEK 7.

Energiegroep E.ON daalde 1,5% tot EUR 47,50. De energiegroep verhoogt zijn participatie in Thuega met 25,1% tot 86%. E.ON betaalt een EUR 1,36 miljard om meer grip te krijgen op het Duitse gas-en electriciteitsbedrijf. Sectorgenoot Suez deed het slechter en verloor 7,7% tot EUR 19,9.

In de telecomsector daalde France Telecom 4,4% tot EUR 12,64. De Franse telecomoperator heeft Stellat verkocht aan de satellietgroep Eutelsat voor EUR 180 miljoen. Deze beslissing werd vrijdag goedgekeurd door de aandeelhouders van Eutelsat tijdens de algemene vergadering. Stellat beheert de satelliet Stellat 5 die in juli gelanceerd werd.

Bij de Brits-Nederlandse staalgroep Corus ging er 12,5% af tot 455 pence. Het vooruitzicht op een nieuwe economische dip is slecht nieuws voor het cyclische bedrijf. Door de bezorgdheid over de gezondheid van de Braziliaanse economie zorgt de geplande overname van een sectorgenoot in Brazilie voor wat extra verkoopdruk. Carrefour werd maandag ook afgestraft voor zijn aanwezigheid in Zuid-Amerika en verloor 8,3% tot 38,07. Eind juni telde Carrefour 234 winkels in Brazilie en 389 in Argentinie. Over de eerste helft van 2002 boekte Carrefour 9,6% van zijn omzet in Latijns-Amerika. Ahold is in hetzelfde bedje ziek en verloor 7,3% tot EUR 15,4.

SVDB/PBl

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud