Europese beurzen in het verlies door rentevrees

(tijd) De aandelenmarkten in West-Europa kenden donderdag een eerder sombere dag. Rentevrees maakte de beleggers nerveus, nadat de Amerikaanse centrale bank (Fed) in zijn notulen van de vorige vergadering in maart stelde dat de vertraging van de Amerikaanse economie niet noodzakelijk een rem zal zetten op de inflatie. Dat trof in hoofdzaak de bedrijven die een belangrijk deel van hun omzet realiseren over de plas. Op het einde van de sessie konden de indexen nog wat terrein terugwinnen, gestimuleerd door zwarte cijfers op Wall Street en een hogere olieprijs.

Voorts hield de Europese Centrale Bank de rente vandaag ongewijzigd op 3,75 procent. Jean Claude Trichet, de voorzitter van de ECB, heeft in een toelichting op het rentebesluit van de bank gehint op een rentepauze in mei. Trichet gebruikte in zijn toespraak de woorden 'closely monitoring'. Wanneer Trichet deze term gebruikt, wordt bij het daaropvolgende rentebesluit de rente normaal gesproken niet opgeschroefd.

Een en ander stuwde euro even tot boven 1,35 dollar en tot een recordkoers tegenover de yen.

Maar het waren vooral de Fed-notulen van woensdagavond die voor onrust zorgden. Daaruit bleek dat de leden van het Amerikaanse stelsel van centrale banken bezorgd blijven over de inflatierisico's. Volgens de Federal Reserve kan een hogere rente nodig blijken om de inflatie in de Verenigde Staten te beteugelen. Eerder liet de centrale bank nog weten het instrument van een renteverlaging bij de hand houden, om de economische groei eventueel te kunnen stimuleren.

Eurostat maakte donderdag bekend dat het bruto binnenlands product in de eurozone in het vierde kwartaal van 2006 met 0,9 procent is gegroeid. Op jaarbasis groeide de economie in de 12 eurolanden in 2006 met 3,3 procent. De cijfers waren conform de verwachtingen.

De DJ Stoxx50 sloot 0,3 procent lager tot 3.777,22 punten. De index telde 22 stijgers, 26 dalers en 2 onveranderde aandelen. De DJ Euro Stoxx50 en de Euronext100 zakten eveneens met 0,3 procent tot respectievelijk 4.280,02 en 1.010,60 punten. Londen won wel: plus 0,1 procent. Parijs zakte 0,1 procent, net als Frankfurt. Amsterdam verloor 0,6 procent.

De euro steeg 0,4 procent tot 1,3484 dollar. De olieprijs stijgt om 18.15 uur in Londen met 0,6 procent, tot 68,24 dollar per vat.

Europese bedrijven die een belangrijk deel van hun inkomsten in de VS genereren, gingen lager door het opnieuw opduiken van het rentespook in de VS. DaimlerChrysler verloor 1,2 procent tot 61,27 euro. ING liet in Amsterdam 0,6 procent liggen op 32,14 euro. Lafarge zakte 0,6 tot 117,75 euro.

Nestle, 's werelds grootste voedingsgroep, daalde 1,3 procent tot 483,25 Zwitserse frank. De Zwitserse farmagroep Novartis wint daarentegen 0,4 procent tot 67,35 Zwitserse frank. Novartis verkoopt zijn babyvoedingsdochter Gerber aan Nestlé. Aan de verkoop hangt een prijskaartje van 5,5 miljard dollar (ca. 4,8 miljard euro). De verkoop kadert in de strategie van Novartis om te focussen op gezondheidsproducten en farmaceutica. Door de overname krijgt Nestlé bijna 80 procent van de babyvoedingmarkt in de Verenigde Staten in handen. Gerber verkoopt 300 producten in 50 landen. In 2006 tekende Gerber voor een netto omzet van 1,6 miljard dollar.

Siemens, het grootste technologieconcern van Europa, verloor 1,3 procent tot 84,33 euro. Volgens de Suddeutsche Zeitung moet het bedrijf de spinoff van zijn autodivisie VDO uitstellen wegens problemen met de vakbonden. De directie en de personeelsafvaardiging verschillen van mening over hoe de afdeling moet beheerd worden na de afsplitsing.

De Britse trein- en busoperatoren National Express en FirstGroup gaan lager. Volgens The Times zou de Britse overheid een nationalisatie van het openbaar vervoer overwegen. Network Rail, de openbare eigenaar van het treinnetwerk, ontkent het bericht. National Express zakte 0,6 procent tot 1.287 pence, FirstGroup verloor 2,1 procent tot 651,5 pence.

De Franse supermarktgroep Carrefour steeg 0,6 procent tot 56,47 euro. Gisteren rapporteerde de groep nabeurs een omzetstijging van 5,2 procent tot 21,48 miljard euro, licht boven de gemiddelde analistenverwachting van 21,4 miljard euro. In Spanje kon de negatieve trend van het vierde kwartaal van 2006 gekeerd worden. In Belgie werd een omzettoename van 1,4 procent geboekt, al bleef de omzetgroei uit een gelijk aantal winkels beperkt tot 0,1 procent, vooral gedragen door de buurtwinkels en het franchisenetwerk.

OMX AB, de operator van 7 Scandinavische en Baltische aandelenbeurzen, klom 10 procent tot 175,5 kronen. OMX maakte bekend dat het gesprekken voert met andere beurzen over 'een mogelijke samenwerking'.

Het Duitse staalbedrijf ThyssenKrupp deed er 2,3 procent bij tot 38,70 euro. De grootste staalproducent van Duitsland rekent volgens de Financial Times Deutschland op middellange termijn op een winst voor belastingen van 4 miljard, tegen 2,6 miljard euro vorig jaar. De krant baseert zich op bronnen 'dichtbij gedelegeerd bestuurder Ekkehard Schulz'.

De brouwer SABMiller won 2,6 procent tot 1.148 pence nadat het bedrijf liet weten in het afgelopen boekjaar een autonome volumegroei te hebben gerealiseerd van 10 procent dankzij een hogere vraag in Zuid-Amerika en China.

Roel Verrycken roel.verrycken@tijd.be

Kim Evenepoel kim.evenepoel@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud