Europese beurzen juichen overheidssteun toe

©AFP

In heel Europa sloten de beurzen fors hoger in reactie op de plannen van de overheden om in actie te treden tegen de problemen op de financiele markten. De winsten op de beurzen liepen op tot om en bij de tien procent.

In een gecoördineerde actie gaan de Federal Reserve, de ECB, de Bank of England, de Bank of Japan en de Zwitserse nationale bank onbeperkt dollarfondsen ter beschikking stellen van financiële instellingen. Bedoeling is de spanningen op de geldmarkten te kalmeren.

De Eurostoxx50 sloot 11 procent hoger op 2.688,32 punten, terwijl de Stoxx50 9,6 procent won tot 2.296,10 procent. In Parijs, Frankfurt en Amsterdam wonnen de beurzen allemaal meer dan 10 procent. In IJsland was de beurshandel voor de derde dag op rij opgeschort.

De beleggers leken opnieuw wat vertrouwen te krijgen in de financiële aandelen. Credit Suisse (+28%), ING (+27%) en Intesa Sanpaolo (+16%) stegen fors. Andere banken verging het dan weer heel wat minder door specifiek bedrijfsnieuws.

In de Britse banksector bewoog er maandag heel wat. Lloyds TSB en HBOS, die binnenkort fuseren, halen samen 17 miljard pond (21,4 miljard euro) op. Bij ongewijzigde verhoudingen zal de overheid de referentieaandeelhouder worden van de combinatie met een belang van 43,5 procent. Terzelfdertijd kondigt Lloyds TSB aan dat het de modaliteiten van zijn bod op HBOS aanpast. De bank biedt nu 0,605 aandelen Lloyds voor elk aandeel HBOS in plaats van 0,833 aandelen.

LLoyds zakte 14,5 procent tot 162 pence, terwijl HBOS een klap kreeg van meer dan 27 procent. Ook de bank Royal Bank of Scotland (RBS), dat samen met Fortis en Banco Santander vorig jaar ABN AMRO overnam, verloor 8,4 procent tot 65,7 pence. Nochtans kondigde Londen aan 37 miljard Britse pond klaar te hebben om de grootste banken van het land te herkapitaliseren. RBS is van plan om voor 20 miljard pond aan vers kapitaal op te halen bij de Britse overheid en investeerders. Handelaren merkten op dat beleggen in het aandeel momenteel onaantrekkelijk is door de schrapping van een dividend voor de komende vijf jaren en weinig groeivooruitzichten. Topman Sir Fred Goodwin van RBS is ondertussen opgestapt.

Barclays (+3,7% tot 215,25 pence) verhoogt eveneens zijn kapitaal, maar dan op eigen kracht. De bank haalt 6,5 miljard pond op bij investeerders. De groep stelt dat ze in 2008 geen dividend meer zal uitbetalen, waardoor ze voor zo'n 2 miljard pond kan besparen.

In Parijs verloor Societe Generale 2 procent tot 49 euro en was daarmee de enige verliezer in de CAC40. De bankgroep ontkende in de middag eerdere geruchten over een nakende kapitaalverhoging. Societe Generale heeft om een onderzoek naar de afkomst van de geruchten gevraagd.

De Nederlandse elektronicagroep Philips rapporteerde een hoger dan verwachte nettowinst. Die steeg met 7,8 procent tot 357 miljoen euro. Omzet en ebita-marge waren echter lager dan voorzien, hoofdzakelijk toe te schrijven aan de divisie Consumer en Healthcare.

Ook de verkoop van lcd-televisies nam met 9 procent af. Topman Sivignon kondigde aan dat er in alle divisies banen zullen worden geschrapt. Daarnaast wordt het aandeleninkoopprogramma van 5 miljard euro vertraagd. Het aandeel verloor 3,2 procent op 15,28 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud