Advertentie

Europese beurzen kiezen weg omlaag

©Photo News

De Europese beurzen zijn rond de middag in de rode cijfers beland, na eerder hoger te hebben gestaan. Vooral technologiewaarden en bankaandelen wegen op de indices. De vrees voor tegenvallende bedrijfsresultaten neemt weer de bovenhand.

(tijd) - De beurzen werden de laatste dagen murw geslagen met dramatisch nieuws uit de financiële sector. Nadat vorige week Bank of America en Citigroup al miljardenverliezen hadden bekendgemaakt, voorspelde Royal Bank of Scotland maandag een monsterverlies van 28 miljard pond (31 miljard euro). Dit zou het grootste verlies zijn in de geschiedenis van de Britse bedrijfswereld.

Omstreeks 12.40 uur noteert de Eurostoxx50 0,8 procent lager, terwijl de bredere Stoxx50 1,2 procent afkalft. Frankfurt verliest 0,5 procent, Parijs 0,9 procent en Londen 0,1 procent. De zwaarst klap is voor Amsterdam, dat 2 procent prijsgeeft. De Bel20 noteert 1,2 procent in het rod.

De financials leken vanmorgen even te herademen, maar daar is halverwege de sessie nog amper iets van te merken. RBS gaat nog 6,9 procent vooruit, na de koersimplosie van maandag. Het voorspelde monsterverlies deed beleggers toen massaal uitstappen, wat het aandeel met een verlies van 66,6 procent opzadelde. Maar Barclays dondert intussen 16,9 procent lager, ING Groep zakt 10,9 procent, BNP Paribas 8,15 procent en SocGen 6,85 procent.

In Amsterdam gaat gps-specialist TomTom, na een winstwaarschuwing, 2,65 procent in het rood na eerder op winst te hebben gestaan. Het bedrijf had te kampen met dalende verkopen in het vierde kwartaal.

In Brussel noteren de financials al de hele dag in het rood. KBC verliest wederom 13,8 procent en noteert nu op het laagste peil sinds de zomer van 1992. De onduidelijke communicatie van ratingbureau Moody's over een nieuwe methodologie die ze zullen gebruiken voor de beoordeling van CDO's weegt zwaar op de bank-verzekeraar. KBC relativeerde de mogelijke impact van het Moody's-rapport op hun CDO-portefeuille maandag, door te stellen dat de invloed beperkt is tot slechts 3 van hun 17 CDO's, maar gaf toe de precieze invloed nog niet te kunnen berekenen. De details van het Moody's-rapport worden immers pas later deze maand vrijgegeven.

Daarnaast vrezen de beleggers de moeilijkheden op de financiële markten in Oost- en Centraal-Europa en Ierland, waar KBC zeer actief is.

Ook Fortis krijgt een tik van 10,9 procent, zonder concrete aanleiding. Dexia gaat 5,6 procent in de min. Moody's heeft maandag de kredietwaardigheid voor de langetermijnverplichtingen van Dexia verlaagd.

Metris blijft klappen krijgen. De meetspecialist zakt weer 15,65 procent, nadat ING zijn advies voor het bedrijf verlaagde van 'hold' naar 'sell'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud