Europese beurzen kreunen onder verkoopdruk

(tijd-nieuwslijn) - De Europese aandelenmarkten krijgen woensdagmorgen weer flink wat verkoopdruk te verwerken. Een vertrouwenscrisis in de financiële sector zorgt onder meer voor stevige verliescijfers bij banken en verzekeraars, terwijl de winstwaarschuwing van Akzo Nobel de chemiesector onder druk zet. Het macro-economische plaatje krijgt een deuk door Adecco dat het verwachte herstel met enkele maanden heeft opgeschoven.

Voor de Europe Stoxx50 bedraagt het verlies rond het middaguur 2,7% op 2.383,92 punten en bij de DJ EuroStoxx50 gaat er 3,0% af tot 2.386,10 punten. Amsterdam boekt onder druk van Akzo Nobel het grootste verlies en laat 5,7% liggen. Frankfurt wordt door Siemens getroffen en verliest ruim 4,0%.

Binnen de DJ Europe Stoxx50 is geen enkele stijger meer te bespeuren. Axa schiet met een verlies van ruim 19% de hoofdvogel af. Waarnemers spreken van een heuse paniekgolf waarbij beleggers blijkbaar elk vertrouwen verloren hebben in de financiële sector. Na de winstwaarschuwingen van Aegon en Fortis wachten beleggers duidelijk niet op het volgende slachtoffer. Bovendien werden Citigroup en JP Morgan in verband gebracht met het Enron-schandaal.

Aegon verliest nog eens 11% van zijn waarde, ABN AMRO 10,3% en ING 9,4%. Credit Agricole, dat begin augustus zijn intrede doet in de CAC40, verliest 12% tot EUR 16,40. In een gesprek met het persagentschap Reuters verklaarde financieel directeur Gilles de Margerie dat de groep het moeilijk zal hebben de vooropgestelde winstgroei van 5% te realiseren indien de aandelenmarkten blijven kelderen.

Met een verlies van amper 5,0% kan Prudential wat weerstand bieden tegen de neerwaarts trend. De Britse verzekeraar maakte slechte resultaten bekend, maar volgens analisten kan de groep een stevige balans voorleggen, "en dat is wat telt in het huidige klimaat".

Akzo Nobel slikt een verlies van 13,5% tot EUR 32. In de marge van de kwartaalresultaten sprak de Nederlandse chemiegroep de verwachting uit dat over 2002 de operationele winst 'licht onder' het niveau van 2001 zal uitkomen. Eerder was sprake van een hogere winst. In het tweede kwartaal van 2002 realiseerde het chemieconcern een nettoresultaat voor uitzonderlijke elementen van EUR 250 miljoen. In het spoor van Akzo verliest BASF 5,0% tot EUR 35,41 en Bayer laat 4,2% liggen tot EUR 24,27.

In Zürich verliezen niet alleen de financiële aandelen terrein. Engineeringgroep ABB maakte een fors lager dan verwacht kwartaalresultaat bekend en krijgt daarvoor een verlies van 17% voorgeschoteld tot CHF 9,04. Uitzendgroep Adecco kwam eveneens met fors lagere kwartaalcijfers op de proppen en verliest 15,6% tot CHF 59,85. De groep verwacht over het tweede halfjaar immers een verbetering in de uitzendsector, maar schuift de herstelvooruitzichten daarmee enkele maanden vooruit. Vedior krijgt een tik van 9,2% tot EUR 10,15 en Randstad verliest 7,8% tot EUR 8,3.

In Parijs wordt Danone evenmin beloond voor het "fors positief resultaat" dat voor 2002 in het vooruitzicht wordt gesteld. Ook de omzetgroeiverwachting van 5,2% kan beleggers niet bekoren. De aandelen verliezen 1,3% tot EUR 110,90.

Nog in de resultatenhoek pakte Siemens in de rand met somber nieuws uit. Voor het vierde kwartaal verwacht de groep immers een resultaat dat onder het resultaat van het derde kwartaal zal liggen. Het derde kwartaal werd afgesloten met een nettowinst van EUR 725 miljoen tegen een verlies van EUR 705 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud