Europese beurzen krijgen extra zetje van Wall Street

(tijd-nieuwslijn) - De Europese aandelenmarkten kenden dinsdag een bijzonder volatiele dag. In het spoor van de uitschuiver op Wall Street maandagavond doken de Europese indices bij de opening naar nieuwe dieptepunten, maar rond het middaguur werd de weg naar winst teruggevonden.

De stemmingswissel kwam er onder meer toen uit de Amerikaanse futures bleek dat New York hoger van start zou gaan. Het hogere advies dat Merrill Lynch toekende aan de Nederlandse elektronicagroep Philips zorgde voor wat extra punch.

De fors hogere opening op Wall Street leverde de Europese aandelenmarkten in de late middaghandel nog een energiestoot. De DJ Stoxx50 ging 5,0% hoger op 2.653,51 punten en de DJ Euro Stoxx50 kreeg er 5,6% bij tot 2.585,48 punten. Binnen het Europese beurspeloton nam Frankfurt met een winst van 6,2% de leiding. Parijs steeg met 5,4% en Londen kreeg er 3,4% bij. Op de wisselmarkten kreeg de euro rake klappen en daalde tot USD 0,9679, het laagste niveau sinds eind juni.

Voor de openingswinst op Wall Street lopen de verklaringen van marktwaarnemers uiteen. Terwijl sommigen technische elementen zoals program-trading naar voren halen, houden anderen het op koopjesjagers die een rentedaling verwachten. Volgende week vergaderen de Amerikaanse centrale bankiers over het rentebeleid. Na Goldman Sachs hebben nu ook Lehman Brothers en Deutsche Bank zich uitgesproken voor een verlaging van het belangrijkste rentetarief door de Federal Reserve, om de gevreesde 'double dip' te voorkomen.

Het herstel werd over een breed front gedragen. Binnen de Stoxx50 gingen 48 aandelen hoger, terwijl amper twee aandelen verder terrein moesten prijsgeven. Eén van de negatieve uitschieters was Ericsson dat verder terrein moest prijsgeven na de negatieve rapporten maandag.

De sterkste stijgers zijn van uiteenlopende aard. Nutsgroep Suez kwam met een winst van 13,2% tot EUR 22,53 het sterkst uit de hoek. De financiele sector werd in de bovenste regionen vertegenwoordigd door AXA dat 11,5% duurder werd tot EUR 11,95. Het podium werd vervolledigd door Philips dat 9,3% duurder werd tot EUR 20,11. Het beurshuis Merrill Lynch verhoogde het advies voor de Nederlandse elektronicaproducent Philips van buy naar strong buy. Philips was dit jaar al met 42% gezakt. Volgens het beurshuis gaan de beleggers voorbij aan de hoge kwaliteit en kasgenererende activiteiten van Philips.

Nog in Amsterdam publiceerde Randstad resultaten die ruim boven de verwachtingen van de analisten uitkwamen. Randstad verwacht dat de winst per aandeel in het derde kwartaal minstens EUR 0,15 zal bedragen. Het concern gaat er daarbij van uit dat de relevante markten niet verder zullen verslechteren. Randstad steeg 15,8% tot EUR 8,80.

De resultaten van Ryanair werden iets minder enthousiast onthaald. De aandelen stegen met 0,8% tot 385 pence. Ryanair boekte in het eerste kwartaal van het boekjaar 2002/2003 een 39% hoger nettoresultaat van EUR 39 miljoen. De omzet nam met 29% toe tot EUR 194 miljoen. Die forse stijging komt er door een stijging van het aantal passagiers en het onder controle houden van de kosten.

Het belangrijkste bedrijfsnieuws kwam echter uit Zwitserland overgewaaid waar voedingsproducent Nestlé de overname aankondigde van Chef America, de Amerikaanse markleider op het vlak van diepgevoren voedingsproductenn. Aan de transactie hangt een prijskaartje van USD 2,6 miljard in cash. Nestlé hoopt vooral synergievoordelen te halen uit het samenvoegen met de reeds bestaande voedingsactiviteiten van Nestlé in de VS. Nestlé steeg met 6,0% tot CHF 327.

De Parijse aandelenkorf CAC40 voerde dinsdag een wissel uit waarbij Dassault Systemes plaats moet ruimen voor Credit Agricole. De bankgroep vierde de intrede met een koerswinst van 2,4% tot EUR 21,50. Beleggers leken echter ook tevreden te zijn dat Dassault Systemes van zijn indexstatus verlost is en stuurden de aandelen 10,1% hoger tot EUR 31,50.

SD/SVDB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud