Advertentie

Europese beurzen krijgen zware klappen

(tijd-nieuwslijn) - De Europese beurzen zijn in het laatste handelsuur zwaar onderuit gegaan. De Euro Stoxx50-index moest 4,2% inleveren. Handelaren verwijzen als verklaring naar forse verkoopdruk vanuit de VS.

Aanleiding is de bekendmaking dat Standard & Poor's buitenlandse aandelen vanaf 20 juli weert uit zijn S&P500-index en nog alleen Amerikaanse aandelen opneemt. Marktwaarnemers spreken over een signaalfunctie, waarbij Amerikaanse fondsbeheerders hun Europese participaties ruilen voor Amerikaanse om de aandelen uit het thuisland te ondersteunen.

De DJ Euro Stoxx50 verloor 4,18% tot 2.983,47 punten, terwijl de DJ Europe Stoxx50 3,62% lager ging tot 2.925,91 punten. Vooral de Euronext-beurzen waren het slachtoffer van de verkoopdruk in het laatste half uur. Bij de individuele beurzen was Euronext Amsterdam het grootste slachtoffer met een verlies van 4,55%. Euronext Parijs volgde met een daling van 4,26% en Euronext Brussel maakte een uitschuiver van 3,47%. De Spaanse beurs beperkte het verlies tot 1,99%. De euro wist zich niet te handhaven boven de USD 0,99. Voor de eenheidsmunt wordt momenteel USD 0,9887 betaald, tegen USD 0,9931 op dinsdagavond.

Standard & Poor's (S&P) maakte dinsdagavond bekend alleen nog maar Amerikaanse aandelen in de S&P500-index toe te laten. S&P stelt met deze wijziging tegemoet te komen aan de wens van de zogenoemde index trackers. Volgens deze fund managers is het door de toelating van buitenlandse aandelen in de S&P500 moeilijker om de risico's te controleren. Volgens S&P zullen de veranderingen tevens zorgen voor lagere transactiekosten. Waarnemers van hun kant denken dat S&P met deze beslissing een signaal geeft aan Amerikaanse fondsbeheerders om de aandelen in de VS te ondersteunen.

De Europese aandelen die het slachtoffer zijn van deze beslissing zijn Koninklijke Olie en Unilever. Royal Dutch dook 8,38% lager tot EUR 52,45 en Unilever zakte 6,35% tot EUR 62,65.

Nog in Frankrijk maakte Carrefour net voor het slot van de beurs bekend dat de omzet in het tweede kwartaal 2,8% terugviel tot EUR 18,6 miljard. Door dit nieuws donderde het aandeel 6,37% lager tot EUR 50. Voor de bekendmaking noteerde het aandeel met een verlies van ongeveer 2%. De Franse warenhuisketen Carrefour behaalde in het tweede kwartaal een omzet van EUR 18,6 miljard. Dat Carrefour zijn doelstelling herhaalde om 5% meer omzet te boeken over heel 2002, maakte weinig indruk.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud