Europese beurzen lager het weekend in (slot)

(tijd-nieuwslijn) - De Europese beurzen gingen vrijdag lager. Niet alleen worden de beleggers geplaagd door vrees voor een mager herstel van de Europese economie, velen stellen zich ook vragen over de veerkracht van de Amerikaanse economie. De technologiebedrijven, die een groot stuk van hun producten naar Amerika verschepen, gingen in groep lager.

De DJ Euro Stoxx 50 verloor 1,7% of 60,47 punten tot 3.465,12 punten. De bredere DJ Europe Stoxx 50 moest 1,45% of 50,57 afstaan tot 3.438,11 punten. Van de 50 aandelen verloren er maar liefst 44 terrein en gingen slechts 5 aandelen hoger. De Euronext100 zakte 1,2% of 9,23 punten tot 761,53 punten. Bijna alle beurzen slikten verliezen van meer dan een procent. Enkel Londen en Zuerich konden het verlies beperken. Frankfurt was voor de tweede dag op rij de grootste verliezer met een daling van 1,9%.

De winkelketens in de Verenigde Staten maakten bekend dat de omzetcijfers in april tegenvielen. Dat betekent slecht nieuws voor de Europese bedrijven die naar de VS exporteren. Vrijdagnamiddag werden in de VS wel gunstige inflatiecijfers bekendgemaakt, maar dat was onvoldoende om het tij van de dalende markten te keren. De Europese macro-economische cijfers gaven geen duidelijke richting: de cijfers over de Duitse handelsbalans vielen mee, maar de Britse cijfers vielen tegen. In elk geval was de euforie van woensdag slechts een vage herinnering.

De technologiesector kreeg het vrijdag zwaar te verduren. De softwaremaker voor de telecomsector Logica zei dat de winst dit jaar fel lager zal uitkomen. Het bedrijf wil snijden in het technologiebudget en een 400 banen staan op de tocht. Een van de activiteiten van het bedrijf is het leveren van software voor bijna de helft van de sms-berichtjes die wereldwijd worden verstuurd. Logica ging 17,35% lager tot 243 pence. CMG, een belangrijke concurrent van Logica, daalde 9,3% tot 148 pence.

Het slechte nieuws van Logica was voldoende om de hele Europese telecomsector mee de dieperik in te sleuren. Een groot deel van de omzet van de afdelingen voor mobiel telefoonverkeer van de telecomgroepen is afkomstig van sms-berichtjes. Het Finse Nokia ging 3,9% lager tot EUR 17,14. Ericsson verloor 6,4% tot SEK 23,40 en Alcatel speelde 4,2% kwijt tot EUR 12,80.

Niet alleen de telecomproducenten hadden een rotdag, ook de operatoren hadden vrijdag geen reden tot juichen. Deutsche Telekom had de bedenkelijke eer de sterkste daler in de Europe Stoxx 50 te zijn met een verlies van 7,1% tot EUR 12,34. Het Britse Vodafone zakte 4,6% tot 103 pence. De twee voorgaande dagen tekende het aandeel nog een voorzichtig herstel op. Dat werd vrijdag weer weggeveegd. Vodafone zag dit jaar al 42% van zijn koers in rook opgaan.

Naast de telecomsector, hadden ook de computeraandelen te lijden onder het slechte nieuws van logica en het algemeen pessimisme op de beurzen. De Franse computerdienstenleverancier Cap Gemini verloor 6,5% tot EUR 58,95. De Nederlandse halfgeleiderspecialist ASML zakte 5,1% tot EUR 22,25. Volgens de groep zal de verkoop van chipapparatuur dit jaar met 9% dalen. De Duitse softwaregigant SAP ging 3,5% lager tot EUR 126,85.

Alain Petit/Pieter Blomme

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud