Advertentie
Advertentie

Europese beurzen leggen slechte macrodata naast zich neer

Foto PhotoNews ©Photo News

De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag met bescheiden winsten de dag uitgegaan, ondanks een stroom slechter dan verwachte Europese macrocijfers. Dat de indexen toch uit het rood bleven, was vooral te danken aan de sterke prestatie van een aantal bankwaarden. De meeste Europese bankaandelen kenden de afgelopen dagen een flinke correctie, maar enkele berichten over mogelijke desinvesteringen en grondige herstructureringen zorgden voor een herstelbeweging.

(tijd) - De DJ EuroStoxx sloot 0,5 procent hoger op 2.364,10 punten. De Stoxx50 ging 0,3 procent hoger tot 2.055,03 punten. De toonaangevende indexen gingen hoger, met uitzondering van de Dax in Frankfurt. Die had last van de zwakke prestatie van zwaargewicht E.ON (-2%).

Dat de Europese beurzen nog een bescheiden winst wisten te boeken, is op zich al verbazend genoeg: beleggers kregen vrijdagochtend immers een golf van slecht macro-economisch nieuws over zich. Zo bleek de economie van de eurozone in het eerste kwartaal met 2,5 procent te zijn gekrompen: de grootste daling op kwartaalbasis ooit.

Eerder op de dag hadden Frankrijk, Nederland, Italië en Duitsland al sombere economische cijfers gepubliceerd. De economie van Duitsland, de belangrijkste handelspartner van België, kende zelfs de grootste economische terugval sinds het begin van de metingen in 1970.

De beurswinsten bleken voor een groot stuk te danken aan de betere prestatie van de bankwaarden. Na hun recente hausse kenden de bankaandelen afgelopen week een zware correctie. Maar nieuwe berichten over verdere desinvesteringen en grondige herstructureringsprogramma's wakkerden de hoop aan dat het de banken nu menens wordt met de 'back to basics'-mantra die nu al enkele maanden te horen is in de sector.

Vooral het Britse Barclays sprong in het oog. Het aandeel ging in de loop van de dag net geen 10 procent hoger, om te sluiten met een winst van 5,8 procent tot 267,75 pence. De bank onderhandelt momenteel over de verkoop van haar vermogensbeheerpoot, waarbij sectorgenoten BlackRock en Bank of New York Mellon als potentiële kopers worden genoemd.  

Ook de Ierse financiële sector deed het goed, nadat hypotheekspecialist Irish Life liet weten dat zijn liquiditeitspositie verstevigd was. Dat nieuws helpt het aandeel 3,7 procent hoger. Donderdag was het aandeel al met 11,3 procent de hoogte ingegaan.

De banksector moest het echter afleggen tegen de grondstoffenwaarden. In Londen ging Rio Tinto 2,7 procent hoger naar 2.664 pence nadat het bedrijf had bevestigd dat het wil verdergaan met zijn plannen om extra geld op te halen bij zijn Chinese aandeelhouder Chinalco. Sectorgenoten zoals Anglo American (+1,5%) glipten mee in het kielzog van Rio Tinto.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud