Europese beurzen licht hoger

(tijd-nieuwslijn) - De Europese beurzen eindigden licht hoger, dankzij de chipsector en de positieve opening in Wall Street. Europa moest het wel zonder Londen stellen, dat vanwege een Bank Holiday gesloten bleef. Daardoor bleef de handel laag.

Het thema van de dag was de betere gang van zaken in de chipsector. De volumes bleven aan de lage kant door enerzijds de bank holiday in het Verenigd Koninkrijk, anderzijds keken de markten uit naar de bijeenkomst van de Amerikaanse Federal Reserve dinsdag, waar mogelijk een renteverhoging in de pijplijn zit. Later op de week komen Amerikaanse macrocijfers zoals de werkgelegenheidscijfers.

In de Euro-12, de twaalf landen die deelnemen aan de euro, is de Reuters Purchasing Managers Index in april 2004 gestegen naar 54,0, van 53,3 in de voorgaande maand. Economen verwachtten volgens een onderzoek van Reuters gemiddeld een cijfer van 53,6.

De DJ Euro Stoxx50 eindigde 0,7% hoger op 2.806,72 punten. De DJ Stoxx 50 ging 0,6% hoger tot 2.723,16 punten. In de index stonden 25 stijgers, 10 dalers en 15 onveranderde aandelen, hoofdzakelijk Britse aandelen. De Euronext 100 won 0,7% tot 631,68 punten. Op de individuele beurzen won Amsterdam 0,65%, Frankfurt 0,6% en Parijs 0,85%.

De verliezers werden aangevoerd door enkele aandelen die ex-dividend noteren. In Frankrijk verloor energiegroep Suez 2,8% tot EUR 16,25. De Duitse farmagroep Bayer ging 2,3% achteruit tot EUR 22,20. Het Franse Axa ten slotte, Europa's tweede grootste verzekeraar, werd 0,23% goedkoper tot EUR 17,53.

De stijgers waren vooral in de electronica- en financiele sector te vinden. Infineon, de tweede grootste chipmaker in Europa, steeg 2,4% tot EUR 10,95. De moedermaatschappij Siemens steeg 2,1% tot EUR 61,5. Uit cijfers van de industriegroep van de sector, de World Semiconductor Trade Statistics, bleek dat de wereldwijde verkoop van chips in het eerste kwartaal met 32 procent gestegen is. Het Nederlandse Philips, de derde grootste maker van halfgeleiders, voegde 1,8% aan zijn koers toe tot EUR 23,13. ASML, Europa's grootste maker van uitrusting voor halfgeleiders, steeg 0,45% tot EUR 13,34.

De Zwitserse uitzendgroep Adecco klom met 1,8% tot EUR 59, nadat de kredietverschaffers de groep zeven bijkomende weken uitstel hedden gegeven om de jaarresultaten van 2003 te publiceren. Eerder was al twee keer uitstel toegestaan. De definitieve datum is nu 18 juni. Daarmee is de vrees op de markt, dat de banken de uitzendgroep in de steek zouden laten, gaan liggen.

BNP Paribas, naar marktwaarde de grootste bank van Frankrijk, won 1,1% tot EUR 50,65. De Franse bankgroep verkoopt een groot deel van de Belgische holding Cobepa aan een groep familiale en financiele investeerders. De Franse groep behoudt alleen de participaties in de groep van Albert Frere. De portefeuille die wordt verkocht omvat onder meer investeringen in Dieteren, Fortis, VUM en Keytrade Bank.

ProSiebenSat.1 Media, Duitslands grootste televisiegroep, rapporteerde over het eerste kwartaal van 2004 hogere kernwinsten en zei over het hele jaar 2004 een gevoelige verbetering van de winst te verwachten. Het aandeel steeg hierop met maar liefst 6,1% tot EUR 17,2.

De Nederlandse warenhuisketen Ahold steeg 0,5% tot EUR 6,49. Ahold en De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zijn momenteel in overleg over de jaarrekeningprocedure die de VEB tegen het concern heeft aangespannen. Beide partijen zijn overeengekomen dat - in afwachting van het nadere overleg - de procedure wordt aangehouden en dat de datum waarop Ahold zijn conclusie van antwoord moet nemen, thans bepaald op 13 mei 2004, wordt uitgesteld.

In Italie verloor Alitalia 2,2% tot EUR 0,23. Het bedrijf wordt getroffen door stakingen. Het moest afgelopen week meer dan 1.400 vluchten schrappen vanwege wilde stakingen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud