Europese beurzen maken einde aan winstreeks van negen dagen

De Europese beurzen zijn met grote verliezen gesloten. Daarmee komt een einde aan een winstreeks van negen dagen die de beursindices naar het hoogste peil in vijf jaar stuurden.

(tijd) De daling is te wijten aan tal van factoren: een opstoot van de olieprijs, een onverwachte daling van het Duitse investeerdersvertrouwen, een daling van de industriele productie in de VS in september en vooral inflatiezorgen die terug de kop op steken.

Beleggers maken zich opnieuw zorgen over het toekomstige rentebeleid van de Federal Reserve nadat de producentenprijzenindex, exclusief voeding en energie, meer steeg dan verwacht. De markt begon al langzaamaan te rekenen op een een renteverlaging begin volgend jaar maar de die kans verkleint nu, zo redeneren beleggers. Een nieuwe renteverhoging ligt zelfs binnen de mogelijkheden.

De DJ Stoxx50 zakte 1 procent tot 3.647,58 punten. De EuroStoxx50 verloor 1,3 procent tot 3.949,57 punten. De grootste dalers waren de mijnaandelen, die getroffen werden door de hele inflatieproblematiek. Rio Tinto verloor 3,3 procent tot 2.675 pence.

De financiele aandelen stonden allen onderaan de indices. Zij waren voor een groot deel verantwoordelijk voor de recente beursrally en leden dinsdag onder winstnemingen. Fortis zakte 2,8 procent tot 32,47 euro en BBVA moest 2,7 procent prijsgeven tot 18,59 euro.

De oliemaatschappijen sponnen garen bij de hogere olieprijs. ENI won 0,6 procent tot 24,11 euro en Royal Dutch Shell 0,5 procent tot 26,64 euro. In Londen schoot de olieprijs voor de vierde dag op rij omhoog. De prijs voor een vat Brent steeg 2,7 procent nadat de OPEC-lidstaten een consensus bereikten om hun olieproductie met 1 miljoen vaten per dag te verlagen. Ook de eerste stevige winterprik in het noordoosten van de Verenigde Staten speelde een rol, net als geruchten dat Noord-Korea een tweede ondergrondse kernproef voorbereidt.

Het farmaceutisch concern Roche heeft in de eerste negen maanden van 2006 een recordomzet geboekt van 30,3 miljard Zwitserse frank, een vijfde meer dan een jaar eerder. Roche herbevestigde de verwachtingen voor 2006. Roche verwacht een significante stijging van de omzet en winst ten opzichte van 2005. Het aandeel zakte 0,8 procent tot 219,7 Zwitserse frank.

LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, de grootste producent van luxegoederen ter wereld, heeft over de eerste negen maanden van 2006 een omzet gerealiseerd van 10,6 miljard euro. Dat is een toename met 11 procent. Analisten reageren evenwel teleurgesteld omdat de organische omzetgroei van de groep onder de verwachtingen uitkwam. LVMH zakte 2,4 procent tot 80,65 euro.

Danone heeft de omzetverwachting voor 2006 opnieuw verhoogd. Danone gaat nu voor het hele jaar uit van een autonome omzetgroei van meer dan 8 procent. Eerder ging Danone uit van een omzetgroei van 7 a 8 procent. De producent van onder meer yoghurt verwacht daarnaast een groei van de winst per aandeel uit voortgezette activiteiten van meer dan 15 procent in 2006. Het aandeel won 1,6 procent tot 113,3 euro.

Tata Steel, de tweede staalproducent van India, heeft dan toch een overnamebod uitgebracht op Corus. Het biedt 455 pence per aandeel. Dat was ruim onder de beurskoers van Corus voor het Brits/Nederlandse staalconcern met de mededeling kwam. Direct zakte het aandeel Corus maar het herstelde zich al even snel en eindigde nagenoeg onveranderd op 479 pence. Het aandeel is deze maand al met een kwart gestegen op hardnekkige geruchten dat het Indiase bedrijf een overnamebod zou doen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud