Europese beurzen promoveren Prodi tot beursgoeroe

De Europese beurzen kozen na een aarzelende start duidelijk voor winst. Opmerkelijk genoeg ontpopte Romano Prodi zich als verrassende beursgoeroe. Uitspraken aan het persbureau Bloomberg dat 'de Griekse crisis zo goed als voorbij is' joegen de Griekse beurzen zo'n 3 procent hoger. Ook de andere beurzen kozen na een paar dagen kwakkelen weer resoluut voor winst.

(tijd) - Beleggers focusten ook op het goede nieuws. Bij economen luidt de consensus dat teleurstellende Duitse exportcijfers een tijdelijke tegenvaller zijn, terwijl ze verrassend sterke Chinese uitvoerdata aangrijpen als een signaal dat de wereldeconomie het herstel voortzet.

De Euro Stoxx50 trok 0,9 procent hoger naar 2.907 punten, de brede pan-Europese graadmeter DJ Stoxx600 ging 0,5 procent hoger naar 258,09 punten.

Conjunctuurgebonden mijnbouwers vonden vlot de weg omhoog. Het nieuws dat de Chinese in- en export in februari sterker steeg dan verwacht, voedt de hoop voor wereldwijd economisch herstel. BHP Billiton, 's werelds grootste mijngroep, dikte 1,1 procent aan tot 2.247,5 pence.

Munich Re had de wind in de rug. 's Werelds grootste herverzekeraar verwacht een nettowinst van ruim 2 miljard euro ondanks de verliesclaims door de aardbeving in Chili en de storm Xynthia die het Europees vasteland teisterde. Voor 2011 voorziet de Duitse herverzekeraar een stijging van de resultaten. Munich Re won 1,4 procent tot 117,90 euro.

Dat beleggers erg vergevingsgezind waren vandaag, bewees E.ON. Vorige week werd de Franse energiereus GDF Suez nog afgestraft voor erg voorzichtige prognoses, bij de Duitse rivaal was dat voor een gelijkaardige sombere outlook niet het geval. E.ON steeg 1,4 procent tot 27,25 euro.

In Frankrijk dikte het aandeel van Valeo ruim 8,2 procent aan tot 24,75 euro. De tweede grootste maker van auto-onderdelen bij onze zuiderburen wil in het volgende decennium de groei in de autoindustrie overtreffen met brandstofbesparende technologie en uitbreiding in de groeimarkten.

KD/KVS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud