Europese beurzen reageren voorzichtig op Fed

(tijd) De Europese beurzen openen woensdag stabiel tot licht hoger. De aandelenkoersen lijken het wat rustiger aan te doen na het rentebesluit van de Federal Reserve gisterenavond en de boodschap dat de VS-econmie nog steeds door inflatie bedreigd wordt. De grondstoffenaandelen ondervinden druk van de recente dalingen in de olie- en de koperprijs. De retailers worden dan weer de hoogte in gestuwd door Zara-eigenaar Inditex.

Wall Street ondervond gisteren wel een noemenswaardige invloed van de mededelingen van de Amerikaanse centrale bank. De Fed liet zoals verwacht de rente onveranderd op 5,25 procent.

Later vandaag is het voor beleggers uitkijken naar de wekelijkse olievoorraden in de VS, om 16.30u. Enkele uren daarvoor komen de Amerikaanse detailhandelsverkopen over november aan bod.

De DJ EuroStoxx50 wint 0,06 procent tot 4.062,09 punten. De DJStoxx50 staat 0,02 procent hoger tot 3.665,63 punten. De Euronext100 wint iets duidelijker: plus 0,2 procent tot 943,01 punten. Londen wint 0,06 procent, Parijs gaat 0,1 procent hoger, Frankfurt wint 0,05 procent. In Amsterdam is de winst iets meer afgetekend: plus 0,4 procent.

De euro verliest licht terrein tegenover de dollar: 1 euro is 1,3266 dollar waard, een daling van 0,14 procent. De prijs voor een vat Brent-olie in Londen daalt 0,2 procent tot 61,4 dollar

Inditex, de Spaanse kledinggroep bekend van onder meer de winkels van Zara, Bershka en Massimo Dutti, maakte een winst over de eerste negen maanden bekend van 634 miljoen euro, een stijging van 22 procent. Inditex behaalde de cijfers vooral door de uitbreiding van het aantal Zara- en Bershka-winkels in Europa. Het aandeel wint 2,1 procent tot 40,41 euro.

Van het goede nieuws profiteren ook andere Europese retailers. Het Britse Next, de derde kledingverkoper van het Verenigd Koninkrijk, gaat er 1,7 procent op vooruit tot 1.795 pence. Hennes&Mauritz wint in Zweden 0,3 procent tot 337,5 Zweedse kroon. H&M is de voornaamste concurrent van de Europese marktleider Inditex.

De grondstoffenwaarden noteren op verlies. Het Britse BP gaat 0,4 procent lager tot 578 pence, terwijl Total in Frankrijk 0,5 procent moet prijsgeven. De oliemarkt kijkt vooral uit naar beslissingen van de OPEC. De Organisatie van Olie-Exporterende Landen vergadert nog tot morgen donderdag in Nigeria.

De Duitse herverzekeraar Hannover Re verkoopt een afdeling in New York voor 800 miljoen dollar aan een het Australische QBE. Beleggers onthaalden de afstoting enthousiast en stuurden de koers van Hannover Re 2,4 procent hoger tot 33,83 euro.

Enkele technolie- en telecomaandelen staan op verlies, nadat de sector deze maand al 1,5 procent vooruitging. Nokia, de grootste GSM-maker ter wereld, gaat 1 procent lager tot 15,35 euro. Ericsson, 's werelds grootse producent van netwerken voor mobiele telefoons, verliest 1,1 procent tot 27,6 Zweedse kroon.

Het Franse spitstechnologiebedrijf Safran moet 6,8 procent prijsgeven tot 15,8 procent. De markt reageert daarmee op een winstwaarschuwing die het bedrijf uitstuurde en de aankondiging dat Safran een intern onderzoek voert naar mogelijke fraude.

In Nederland doet ABN AMRO het goed. Het aandeel van de financieledienstengroep wint 1,75 euro tot 23,80 euro. Daarmee schrijft de financial al 5 procent bij in drie dagen. Nog steeds gaan er geruchten in de markt dat de bank zijn belang in het Italiaanse Capitalia van de hand gaat doen.

Roel Verrycken

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud