Europese beurzen rustig hoger

De Europese beurzen tonen maandag een hoger beeld in een rustige middaghandel. De dalende olieprijs komt het sentiment ten goede, terwijl de mijnwaarden profiteren van de stijgende koperprijzen. Wall Street blijft vandaag dicht wegens Labor Day.

(tijd) De olieprijs daalt in Londen rond 15.30 uur met 0,9% tot USD 68,51. De vraag naar benzine in de VS, die in de zomer gemiddeld 5% hoger is dan in de rest van het jaar, zal nu weer dalen tot het normale peil. Verder zijn er signalen dat de Verenigde Naties erin zullen slagen het geschil met Iran via onderhandelingen op te lossen, zonder dat de olie-uitvoer getroffen wordt. BP is de grootste daler in de Stoxx50 met een verlies van 1% tot 590 pence.

De DJ Stoxx50 staat tussentijds 0,1% hoger op 3.541,19 punten bij 31 stijgers, 16 dalers en 3 onveranderde aandelen. De DJ EuroStoxx50 stijgt 0,3% tot 3.833,33 punten en de Euronext100 0,3% tot 892,39 punten. Onder de nationale beurzen stijgen Amsterdam en Frankfurt 0,6%, Parijs 0,3% en Londen 0,2%.

De koersbewegingen binnen de Stoxx50 zijn beperkt. De mijnaandelen gaan hoger. De koperprijs stijgt in Londen door speculatie dat de producenten van draden en buizen in China versnelde aankopen doen op de wereldmarkt om hun voorraden aan te vullen. Door de stijgende metaalprijzen deden ze vooral een beroep op de eigen binnenlandse voorraden. Rio Tinto is de grootste stijger in de Stoxx50 en wint 1,5% tot 2.765 pence en Anglo American gaat 1,4% hoger tot 2.384 pence.

Unilever wint 1,4% tot EUR 18,85. Het beurshuis UBS heeft het advies voor de Brits-Nederlandse voedingsgroep opgetrokken van neutral2 naar buy2 en het koersdoel verhoogd van EUR 19 naar EUR 22.

London Stock Exchange (LSE) wint 3,3% tot EUR 1.191 pence. De krant The Observer schreef zondag dat Nasdaq overweegt een vijandig bod uit te brengen op LSE. Nasdaq heeft in de uitbater van de Londense beurs een belang van meer dan 25% opgebouwd.

De specialist in industriele gassen Air Liquide zakt 2,6% tot EUR 162. Air Liquide rapporteerde over het eerste halfjaar een 10% hogere nettowinst van EUR 480 miljoen op een 9% hogere omzet van EUR 5,48 miljard. De groep schrijft de stijging toe aan 'efficientieprogramma's' en het doorrekenen van de kosten aan de klanten. Analisten hadden echter op nog iets betere resultaten gerekend.

De Franse autoconstructeur Renault noteert onveranderd op EUR 91,2. In een interview op de website van Newsweek zegt Bill Ford, de topman van Ford, dat hij graag Carlos Ghosn zou binnenhalen als die het voorzitterschap van Renault en Nissan zou willen opgeven.

Renault en Nissan praten momenteel over een mogelijk alliantie met General Motors. Ford is volop aan het herstructureren, maar wil dat proces versnellen. Zowel GM als Ford produceren veel zware wagens met een hoog verbruik en die zijn minder in trek door de gestegen brandstofprijzen.

Nog in de autosector zakt Porsche 0,6% tot EUR 790,02. De verkoop in de VS viel in augustus 12% terug, vooral door de lagere vraag naar de 911 en de Cayenne.

Banca Lombarda, een regionale Italiaanse bank, stijgt 4,5% tot EUR 15,84. Volgens de Italiaanse zakenkrant Finanza & Mercati bereidt de tweede grootste financieledienstengroep van Spanje, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), een overnamebod voor op Banca Lombarda. BBVA wint in Madrid 0,2% tot EUR 18,08.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud