Europese beurzen sluiten duidelijk hoger

(tijd-nieuwslijn) - De Europese beurzen sloten de dag duidelijk hoger. De mijnaandelen en fusiegeruchten in de financiele sector ondersteunden het sentiment. LSE zakte fors nadat Nasdaq afhaakt in de overnamestrijd. De DJ Stoxx50 sloot 1% hoger op 3.538,72 punten en de Eurostoxx won 1,3% tot 3.874,61 punten. De Euronext100 steeg 1,1% tot 900,75 punten. De euro ging 0,9% omhoog tot USD 1,2132. De tienjarige rente op de Duitse Bund steeg 2,5 basispunten tot 3,786%.

De grootste stijger in de Stoxx50 was Rio Tinto met een plus van 5,3% tot 2.981 pence. De volledige grondstoffensector viel donderdag bij de beleggers in de smaak. Zo steeg Kazakhmys in Londen 9,3% tot 1.042 pence. Het bedrijf boekte vorig jaar een kwart meer winst dankzij de hoge prijzen voor koper en bijproducten. Norddeutsche Affinerie zei dan weer dat het tweede kwartaal van het lopend boekjaar 2005/06 zeer goed was en dat de enorme vraag naar grondstoffen vanuit China nog tot 2008 zal voortduren. Het aandeel steeg 2,5% tot EUR 27,10. Anglo American werd 4,5% duurder tot 2.246 pence.

France Telecom bengelde lange tijd onderaan maar sloot uiteindelijk licht hoger (+0,2% tot EUR 18,72). La Tribune heeft een document kunnen inkijken waaruit blijkt dat de telecomgroep dit jaar voor de eerste keer een omzetdaling verwacht uit de Franse activiteiten. Dat betekent dat mobiele telefonie onvoldoende groeit om de andere segmenten te compenseren.

LSE verloor 6,8% tot 1.043,5 pence. The Nasdaq Stock Market ziet af van een bod op de Londense beurs. Een reden wordt niet gegeven. LSE meldde op 10 maart een voorwaardelijk overnamebod van 950 pence per aandeel in contanten te hebben ontvangen van The Nasdaq Stock Market. LSE wees het bod toen al af. Deutsche Boerse liet eerder al weten niet meer geinteresseerd te zijn in LSE. Euronext overweegt wel nog een officieel bod op LSE, en is daarover in gesprek. De fusiebeurs is al sinds november 2004 in gesprek met de LSE.

Opnieuw waren er fusiegeruchten in de financiele sector. Alliance & Leicester zou door Credit Agricole gecontacteerd zijn met het oog op een overnamebod, dit allemaal volgens het Britse dagblad The Independent. A&L heeft de Franse bank de deur gewezen omdat het bod te laag was. A&L steeg 2,3% tot 1.217 pence en Credit Agricole 1,7% tot EUR 32,59.

In Parijs was EDF de grootste stijger met een plus van 6,4% tot EUR 46,55 nadat een Angelsaksisch beurshuis haar koersdoel voor het aandeel optrok tot EUR 50. Ook de constructiegroep Lafarge profiteert van een adviesverhoging van UBS. Het aandeel won 1,3% tot EUR 92,35.

Nokia, 's werelds grootste producent van mobiele telefoons, heeft de verwachting voor de groei van het marktvolume voor mobiele telefoons in 2006 opwaarts bijgesteld. Terwijl het bedrijf eerder uitging van een toename van de markt met 10% wordt nu een stijging van het volume met 15% verwacht. In 2005 beliep de omvang van de markt 795 miljoen eenheden. Nokia won 4,8% tot EUR 17,49. Ook sectorgenoot Ericsson ging mee in het goede nieuws en won 2,4% tot SeK 30,5.

DSM stopt eind dit jaar met zijn aspartaamactiviteiten. Volgens het concern zijn de activiteiten onrendabel geworden. Het speciaalchemiebedrijf is middels een joint venture actief op de markt voor de zoetstof. De mondiale aspartaammarkt heeft te maken met een structureel overaanbod, waardoor in de afgelopen vijf jaar wereldwijd sterke prijserosie is opgetreden en de activiteit blijvend onrendabel is geworden. DSM steeg 0,4% tot EUR 38,44.

Bijna de helft van de aandeelhouders van VNU is van plan het overnamebod van een groep durfkapitalisten op het informatieconcern te verwerpen. Dat meldde The Financial Times woensdagavond. De krant baseert zich op twee bronnen bekend met de situatie. Een consortium van private-equitybedrijven biedt EUR 28,75 per aandeel voor VNU. Aandeelhouder Knight Vinke wees het bod eerder al af. Ook grootaandeelhouder Fidelity achtte het meteen al 'onwaarschijnlijk' akkoord te gaan met het bod. VNU zakte 0,5% tot EUR 26,80.

GlaxoSmithKline is gestart met een internationaal klinisch testprogramma om twee versies van het humane vaccin tegen het H5N1-virus, de dodelijke variant van het vogelgriepvirus, te testen, zo schrijft het concern donderdag in een persbericht. Het aandeel steeg 0,4% tot 1.509 pence.

Mellon HBV Alternative Strategies, eigenaar van een belang van 6,2% in ASM International, eist dat de producent van halfgeleiderapparatuur tijdens de komende aandeelhoudersvergadering een voorstel voor opsplitsing van het bedrijf in stemming brengt. ASMI weigert dit verzoek. De institutionele belegger claimt dat er sinds begin 2002 voor circa EUR 1 miljard aan waarde is vernietigd doordat ASMI de front- en back-end divisie bij elkaar heeft gehouden. ASMI won 3,6% tot EUR 16,80.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud