Europese beurzen sluiten hoger op goede bedrijfsresultaten

De Europese beurzen zijn donderdag licht hoger gesloten. De markten hebben duidelijk vertrouwen in de Europese economie. Dit vertrouwen wordt ondersteund door goede kwartaal- en macro-economische cijfers. De mijnwaarden hadden te lijden onder de dalende metaalprijzen en zetten op die manier een rem op de winsten.

(tijd) 'Onze posities zijn vrij neutraal verdeeld, maar we verkiezen toch Europa boven de Verenigde Staten,' zegt een analist. 'Met de economie die goed rond draait, zijn de resultaten in de lijn van de verwachtingen, of zelfs beter.' 'Heel goede resultaten, aantrekkelijke aandelenkoersen en de mogelijkheid tot overnames overvleugelen al het slechte nieuws,' zegt een andere analist.

Volgens een nieuw rapport steeg het Duitse consumentenvertrouwen onverwacht. Ook het ondernemersvertrouwen in Frankrijk steeg onverwacht, naar het hoogste punt in 6 jaar.

De DJ Stoxx50 klokte af op 3.878,72 punten, een stijging met 0,1 procent. De Eurostoxx 50 steeg 0,2 procent tot 4.414,21 punten. De Euronext100 sloot nagenoeg vlak op 1.038,43 punten (-0,02%). Frankfurt steeg 0,6 procent en Londen deed er 0,1 procent bij. Parijs en Amsterdam konden het hoofd niet boven water houden en sloten respectievelijk 0,1 en 0,2 procent lager.

De euro gaat 0,3 procent lager tot 1,3594 dollar.

Sterkste stijger in de DJStoxx50 was France Telecom. De Franse telecomspecialist noteerde in het eerste kwartaal een onverwachte stijging van 1,8 procent in de verkoop. Dit is hoger dan de verwachtingen van de analisten. France Telecom ging 3,2 procent hoger tot 21,63 euro.

Siemens kondigde aan dat, ondanks de schandaalsfeer waarin de onderneming is terechtgekomen, alle divisies op koers zitten om minstens de omzetdoelstellingen te bereiken. Siemens volgde France Telecom op de voet en deed er 1,3 procent bij tot 89,53 euro.

ABB, de grootste bouwer van elektrische netwerken ter wereld, klom 5 procent tot 24,30 Zwitserse frank. De winst van het eerste kwartaal is meer dan verdubbeld tot 537 miljoen dollar, als gevolg van de toegenomen vraag uit China en Europa voor de aanleg van nutsvoorzieningen.

Bayer boekte een koersstijging van 1 procent tot 51,32 euro. De winst tijdens het eerste kwartaal vervijfvoudigde tot 2,8 miljard euro als gevolg van de overname van Schering door Bayer.

Cap Gemini heeft zijn omzetverwachtingen voor 2007 opgetrokken met een vol procent. Europa's grootste business-to-business IT-dienstverlener zag die sterke vooruitzichten echter niet beloond met een hogere aandelenkoers. Het aandeel verloor tijdens de laatste uren handel zijn winsten van tijdens de dag en sloot 1,5 procent lager op 57,20 euro.

Celesio noteerde met een winst van 7,8 procent op 55,02 euro. De grootste farmagroothandelaar van Europa heeft DcMorris overgenomen. DcMorris verkoopt medicijnen via internet. Financiele details werden niet bekendgemaakt.

Andere farmagroepen voeren wel bij dit nieuws. GlaxoSmithKline ging 0,2 procent hoger tot 1.466 pence, Novartis steeg 1,7 procent tot 71 Zwitserse frank.

ARM Holdings spurtte 5,5 procent hoger tot 138,7 pence. De ontwerper van halfgeleiders voor mobiele telefonie gelooft dat hij goed gepositioneerd is om 'de vruchten te kunnen plukken van de verbeterende marktsituatie'. ARM kijkt met vertrouwen naar de prestaties van 2007.

Tegenover al dat goede bedrijfsnieuws stonden de mijnwaarden. Zij kregen klappen te verwerken door de dalende metaalprijzen. BHP Billiton verloor 1 procent tot 1.145 pence, Anglo American 1,1 procent tot 2.682 pence en Xstrata 0,2 procent tot 2.695 pence.

Koen Lambrecht koen.lambrecht@tijd.be

Kim Evenepoel kim.evenepoel@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud