Europese beurzen sluiten hoger

De Europese beurzen sloten donderdag hoger nadat Wall Street woensdag mooi hoger was geeindigd en de beurs van Tokio zijn grootste dagwinst kende sinds januari. De betere kwartaalcijfers die gisteren in de VS werden gepubliceerd, stemden Europese beleggers niettemin optimistisch over de toekomstige bedrijfsresultaten. De grondstofwaarden presteerden goed.

(tijd) De DJ Stoxx50 sloot 0,26% hoger op 3.300,76 punten. De index telde 36 stijgers, 13 dalers en 1 onveranderd aandeel. De DJ EuroStoxx50 steeg met 0,51% tot 3.544,85 punten. De Euronext100 boekte een winst van 0,6% tot 819,96 punten. Parijs en Amsterdam wonnen 0,6%. Frankfurt steeg met 0,5% en Londen ging 0,3% hoger.

De olieprijzen stegen fors nadat de wekelijkse benzinevoorraden in de VS lager uitvielen dan verwacht. Volgens beleggers wijst dat er op dat het brandstofverbruik in de Verenigde Staten op een hoog niveau blijft. In Londen steeg de prijs voor een vat ruwe Brent-olie met 0,85% tot USD 69,76.

De energie-aandelen volgden de olieprijzen hoger. In Parijs ging Total 0,8% hoger tot EUR 48,78, terwijl BP in Londen met 0,25% steeg tot 605 pence. Het Noorse Statoil sloot 3,5% hoger op 162 Noorse kronen.

De mijnbouwaandelen boekten een groot deel van de dag mooie winsten dankzij de stijgende koperprijzen. De prijzen stegen toen bleek dat de kopervoorraden op het laagste peil in vier maanden staan. Dat suggereert dat het koperverbruik nog steeds erg hoog is. Maar lang duurde het feest niet. De daling van de Amerikaanse leading indicators wees erop dat de groei van de Amerikaanse economie vertraagt. Die vertraging kan nefaste gevolgen hebben op de vraag naar koper in onder meer de auto- en bouwindustrie, wat de koperprijzen opnieuw deed zakken. De grondstoffenaandelen volgden gedwee. De mijnbouwgroep Anglo American sloot met een verlies van 0,1% tot 2.104 pence, na in de loop van de dag 2,7% hoger te hebben gestaan. Sectorgenoot Rio Tinto sloot 0,1% hoger op 2.799 pence.

Unilever-directievoorzitter Patrick Cescau verwacht in de komende jaren een hogere groei van het levens- en wasmiddelenconcern. 'Wij bewegen van een bedrijf met 3% groei naar een die groeit met 4 tot 5%', citeert het Britse persbureau Reuters Cescau. Het aandeel stond bovenaan de Stoxx50 met een winst van 1,5% tot EUR 17,19.

Mittal Steel zakte 0,15% tot EUR 25,99. De toezichthouders hebben de notering van overnameprooi Arcelor opgeschort in afwachting van meer duidelijkheid, de raad van bestuur van Arcelor spreekt zich zondag uit over de voorstellen van Mittal en Severstal. Volgens The Financial Times overweegt Mittal een hoger bod.

De Duitse verzekeraar Allianz wil vanaf 2008 7.480 jobs schrappen bij zijn Duitse verzekeringsactiviteiten en bij de kantoren van Dresdner Bank. Allianz wil zijn Europese tak op die manier winstgevender maken. Het aandeel Allianz steeg met 0,9% tot EUR 121,04.

Lafarge zette zijn opmars van gisteren verder en werd 2,3% duurder op EUR 94,05. De Franse bouwgroep wil zijn verlieslatende afdeling dakbedekking verkopen voor EUR 2 miljard. Bovendien verhoogt Lafarge zijn winstverwachting voor dit jaar. De groep rekent nu op een winsttoename van 10 procent per aandeel, terwijl vroeger werd uitgegaan van een stijging met 8 procent.

In Londen viel British Airways 5,9%% terug tot 346 pence. De vliegtuigmaatschappij voerde hiermee de dalers aan van de FTSE100 index. Het Britse Office of Fair Trading en het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoeken mogelijke kartelafspraken bij het bepalen van de ticketprijzen en brandstoftoeslagen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud