Europese beurzen sluiten lager na Amerikaanse groeivertraging

De Europese beurzen namen vrijdagmorgen een positieve start, maar de beperkte winst smolt al snel weer weg. Oorzaak was de vrees dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal de traagste groei dit jaar kende. De vrees werd in de namiddag bewaarheid.

In de Verenigde Staten is de economische groei in het derde kwartaal van 2006 sterker teruggelopen dan was voorzien. Het bruto binnenlands product steeg volgens de voorlopige cijfers van het Amerikaanse Commerce Department met 1,6%, terwijl een toename van 2,2% was voorzien.

De Stoxx50 verloor 0,2 procent tot 3.689,33 punten. De EuroStoxx50 zakte 0,2 procent tot 4.017,27 punten.

Binnen de Europese index Stoxx50 was farmareus AstraZeneca de grootste daler met een verlies van 3,8 procent tot 3.139 pence. Sectorgenoot GlaxoSmithKline liet 2,8 procent liggen op 1.410 pence. Het beurshuis Credit Suisse verlaagde zijn adviezen voor beide aandelen.

Ook Carrefour stond flink onder druk. Topman Jose Luis Duran verklaarde dat de Franse supermarktketen in het thuisland de rest van het jaar een toegenomen concurrentie het hoofd zal moeten bieden. 'Ik verwacht een moeilijk vierde kwartaal. We zijn klaar voor de strijd', verklaarde Duran tijdens een bezoek aan China. De gedelegeerd bestuurder bevestigde niettemin de omzetprognose voor het hele boekjaar en zei een stijging van het bedrijfswinst te verwachten. Carrefour verloor in Parijs 3,6 procent tot 48,65 euro.

Randstad was vandaag de primus met een winst van 9,3 procent tot 48,39 euro. Het uitzendconcern rapporteerde over het afgelopen kwartaal het beste resultaat in de geschiedenis van het bedrijf en liet tevens weten dat de margedoelstelling van 5-6 procent voor 2007 dit jaar al gehaald wordt. Analisten spreken van 'erg sterke' resultaten en verhogen hun adviezen. Sector- en landgenoot Vedior maakte gisteren teleurstellende kwartaalcijfers bekend en zakte vandaag 0,7 procent tot 14,50 euro.

Het Duitse MAN liet 1,5 procent liggen op 69,25 euro nadat de autoproducent en landgenoot Volkswagen verklaarde dat het zijn belang in de truckfabrikant wil verhogen tot 30 procent. Volkswagen heeft daarvoor een aanvraag bij de Duitse autoriteiten ingediend.

Volkswagen, de grootste autoproducent van Europa, heeft in het derde kwartaal als gevolg van bijzondere lasten de nettowinst met meer dan 90% zien dalen. De winst kwam uit op 23 miljoen euro tegen 282 miljoen een jaar eerder. De winst werd gedrukt door een bijzondere last van 668 miljoen euro voor belastingen. Het betreft onder meer een eenmalige betaling aan het pensioenfonds. Volkswagen steeg met 2,1 procent tot 79,05 euro.

Nog in Duitsland zakte Allianz 0,5 procent tot 145,23 euro. De verzekeraar neemt de Britse projectontwikkelaar John Laing over voor 957,5 miljoen pond of ongeveer 1,43 miljard euro. Allianz biedt 385 pence per aandeel John Laing en overtreft daarmee het overnamebod van de Britse Henderson Group met 30 pence.

De Franse autoconstructeur PSA Peugeot Citroen waarschuwde donderdagavond dat de winstmarge in de tweede jaarhelft lager zal uitkomen dan de 2,4 procent die in het eerste halfjaar werd behaald. Oorzaak zijn de tegenvallende verkopen in West-Europa, die in het derde kwartaal met 10,5 procent terugliepen. In een reactie verlaagde Credit Suisse zijn advies van outperform naar neutral en zijn koersdoel van 48 tot 40 euro. Volgens waarnemers was het slechte nieuws al in de koers verwerkt. Het aandeel steeg vandaag 2,7 procent tot 45 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud