Europese beurzen sluiten lager

(tijd-nieuwslijn) - De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, wachtend op het Amerikaanse rentebesluit. 'Het rentebesluit bepaalt de toon voor de rest van de week', zei een marktwaarnemer.

Het ondernemersvertrouwen in Duitsland en Italie bleek in de lift te zitten, maar de beleggers vrezen vooral renteverhogingen door de ECB. Het rendement op tien jaar op de toonaangevende Bund steeg 8,9 basispunten tot 3,731%.

De olieprijs steeg, in Londen noteerde de Brent 2,1% hoger op USD 64,92.

De DJ Stoxx50 sloot 0,5% lager op 3.498,16 punten bij 15 stijgers, 34 dalers en 1 onveranderd aandeel. De Euro Stoxx50 ging 0,4% lager tot 3.811,45 punten. De Euronext100 daalde 0,3% tot 885,72 punten. Londen verloor 0,6%, Parijs 0,2%, Frankfurt en Amsterdam 0,4%.

De Europese telecomaandelen kleurden dinsdag algemeen rood nadat lagere roamingkosten vanaf 2007 realiteit dreigen te worden. De gsm-bedrijven verdienen veel aan roaming, de mogelijkheid om in het buitenland een gsm te gebruiken. De Europese Commissie stelde dinsdag een verordening voor om de roamingkosten omlaag te krijgen. De Commissie vindt de kosten voor mobiel bellen in het buitenland veel te hoog in vergelijking met een oproep in het eigen land. Vodafone zakte 4% tot 119,5 pence en voerde daarmee de dalers aan van de Stoxx50. Het aandeel werd gevolgd door BT dat 1,7% inleverde tot 226 pence. France Telecom leverde 1,5% in tot EUR 18,71.

De oliewaarden wonnen terrein in het zog van de olieprijs. BP was de sterkste stijger van de Stoxx50 met een winst van 0,61% tot 663 pence, Total volgde met 0,6% tot EUR 216,3.

De Britse bank Standard Chartered verloor 2,8% tot 1.482 pence. Het Singaporese Temasek, de staatsgecontroleerde investeringsmaatschappij, kondigde dinsdag aan dat het voor GBP 2,3 miljard 12% van de aandelen van Standard Chartered wil kopen. Temasek wordt zo de grootste aandeelhouder van de Britse bank.

De Britse kleinhandelsgroep GUS verklaarde dinsdag dat het zijn discountketen Argos en zijn kredietmaatschappij Experian binnen 12 maanden wil verzelfstandigen. Beide bedrijven zullen verder onafhankelijk blijven noteren op de Londense beurs. Het aandeel van GUS zakte 3,25% tot 1.070 pence.

Compass Group, het grootste cateringbedrijf ter wereld, daalde 2,6% tot 230,75 pence. De halfjaarresultaten van de groep lagen in lijn van de verwachtingen. Vrijdag duidde Compass een nieuwe CEO aan. Het cateringbedrijf verkoopt sterk in Noord-Amerika en in Groot-Brittannie maar geeft toe dat het niet gemakkelijk voet aan grond krijgt op het Europese continent.

De Franse groep Schneider Electric maakte maandag bekend dat het voor onbekend bedrag de Duitse producent van lichtschakelaars Merten gaat opkopen. De overname zou in het tweede trimester van 2006 afgerond moeten zijn. Schneider zakte 0,8% tot EUR 85,3.

Nog in Frankrijk gaat Vinci nieuwe aandelen uitgeven voor een bedrag van EUR 2,53 miljard. De uitgifte van nieuwe aandelen dient om de overname van operator ASF te helpen financieren. Vinci zakte 1,2% tot EUR 82,05.

Het Franse cateringbedrijf Sodexho steeg 4% tot EUR 38,91 nadat het aandeel op het favorietenlijstje werd geplaatst van Societe Generale.

De lange, strenge winter in grote delen van Europa heeft de verkopen van het Oostenrijkse Wienerberger in het eerste kwartaal geen goed gedaan. 's Werelds grootste fabrikant van bakstenen verwacht dat de verkoopscijfers hierdoor een knauw zullen krijgen. Toch maakt Wienerberger zich sterk dat de inkomsten dit jaar met 10% zullen stijgen tegenover 2005. Het aandeel sloot 0,12% lager tot EUR 40,60.

Bank of Ireland, het tweede grootste bedrijf van Ierland, heeft in het boekjaar 2005/2006 (dat loopt tot einde maart) uitstekend gepresteerd. Het verwacht een stijging van de winst per aandeel met 15% tegenover een jaar eerder. Dit overtreft de verwachtingen van analisten, die uitgingen van een toename van de winst per aandeel met 12%. Bank of Ireland verloor toch 2,3% tot EUR 15,10.

Numico, producent van babyvoeding, gaat de productie van basismelkpoeder in Ierland uitbesteden aan Dairygold. De gedeeltelijke uitbesteding van de productie van deze grondstof stelt Numico in staat om haar productieplatform verder te concentreren op ingredienten en productietechnologien met hogere toegevoegde waarde. Het aandeel won 2,5% tot EUR 36,67.

De mediagroep Emap leverde 4,1% in tot 887 pence. De Britse uitgever van magazines voorziet een moeilijk jaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud