Advertentie
Advertentie

Europese beurzen sluiten licht lager

(tijd-nieuwslijn) - De financiele aandelen hebben de Europese aandelenindices vrijdag lager doen eindigen. Zij stonden onder druk na aantijgingen tegen de Amerikaanse verzekeringssector, die in de VS beschuldigd wordt de fraude- en concurrentiewetgeving niet na te leven.

In New York is de sentimentsindex van de Universiteit van Michigan in oktober onverwacht hard gedaald. Ook de New York Fed Manufacturing-index voor de maand oktober viel tegen. In Berlijn zei ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet dat de stijgende olieprijs een toenemend risico inhoudt voor de economische groei in de eurozone.

De DJ Stoxx50 sloot 0,2% lager op 2.690,50 punten. Er stonden 12 stijgers, 37 dalers en 1 onveranderd aandeel in de index. De DJ Euro Stoxx50 ging 0,1% lager tot 2.773,39 punten. De Euronext100 sloot ongewijzigd op 629,31 punten. Bij de individuele beurzen verloor Frankfurt 0,5%, Amsterdam 0,2% en Londen 0,1%. Parijs kon zich handhaven en won 0,2%. De euro won 0,63% tot USD 1,2466.

De tien grootste dalers in de DJ Stoxx50 waren stuk voor stuk financiele instellingen. Allianz zakte 3,6% tot EUR 80,98, Swiss Re 2% tot CHF 73,5, Axa dook 1,6% lager tot 16,73, ING verloor 1,3% tot EUR 20,51 en CS Group speelde 1,45% kwijt tot CHF 40,85. De New-Yorkse procureur-generaal Eliot Spitzer beschuldigde de verzekeringsbedrijven er van in strijd met fraude- en concurrentiewetgeving te handelen door tussenpersonen commissies te betalen die klanten doorsturen. De fraudeofficier onthulde Marsh & McLennan, de grootste handelaar in verzekeringen ter wereld, voor de rechter te hebben gedaagd. Daarnaast meldde hij dat twee bestuurders van AIG hebben toegegeven zich aan het uitkeren van commissies schuldig te hebben gemaakt.

ABN AMRO verkoopt het onderdeel ABN AMRO Trust and Management Service Companies aan Equity Trust. Beide bedrijven hebben daartoe een intentieverklaring ondertekend, zo is vrijdag bekendgemaakt. Financiele details zijn niet gegeven. ABN Amro zakte 0,8% tot EUR 18,37.

Nokia sloot 2,5% hoger op EUR 11,82. De Finse gsm-groep genoot verder van de positieve kwartaalresultaten die donderdag bekendgemaakt werden.

Het staalbedrijf Arcelor won 1,4% tot EUR 15,39. Het heeft een overeenkomst bereikt met California Steel Industries (CSI), JFE Steel Corporation (JFE) en de andere Japanse aandeelhouders van het Braziliaanse Companhia Siderurgica de Tubarao (CST). Volgens de overeenkomst stappen die aandeelhouders af van hun voorkooprecht en heeft Arcelor een optie om de belangen van CSI, JFE en de andere Japanse aandeelhouders in CST over te kopen.

Het Duitse warenhuis- en postorderconcern KarstadtQuelle maakte een uitschuiver van 9,4% tot EUR 10,63. De groep, een van de grootste distributiegroepen ter wereld, gaat zo'n 5.500 banen schrappen in drie jaar tijd. In de grootwarenhuizen verdwijnen er een 4.000-tal banen, bij de postorderverkoop zo'n 1.500. Er zouden geen naakte ontslagen vallen. De directie en de vakbonden hebben ook een akkoord bereikt over een bevriezing van de lonen gedurende drie jaar. 77 van de 181 warenhuizen van KarstadtQuelle zouden van de hand worden gedaan.

In een aanverwante sector kondigde het Nederlandse Laurus vanochtend een claimemissie aan van EUR 200 miljoen. Laurus zou zonder de opbrengsten van de emissie afstevenen op een negatief eigen vermogen aan het eind 2004. De emissie is volledig onderschreven. Gelijktijdig bleek dat Laurus een nieuwe supermarkt-formule wil lanceren. De nieuwe formule zal volgens het concern opereren als een zogenoemde Every Day Low Prices-formule. In het eerste kwartaal van 2005 staat de opening van twee testwinkels gepland. Na deze aankondiging zakte het aandeel tot het laagste niveau ooit, uiteindelijk sloot het 1,8% lager op EUR 0,54.

De Zweedse kledinggroep Hennes & Mauritz verloor 3,3% tot SEK 204,5. De omzet in september steeg met 10%, waarmee de analistenverwachtingen niet gehaald werden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud