Europese beurzen sluiten licht lager

De meeste toonaangevende Europese beursindexen eindigden de handelsdag op lichte verliezen. Aanvankelijk hadden de beurzen het moeilijk om kant te kiezen, teleurstellende data uit de VS strooiden roet in het eten.

Ook de fabrieksbestellingen voor duurzame goederen, een indicator voor kapitaalinvesteringen, stelden teleur. De bestellingen zakten in augustus 2,4 procent, terwijl een toename met 0,4 procent verwacht werd.

Beleggers in Europa focusten op de harde indicatoren uit de VS, en schoven het beter dan verwachte Amerikaanse consumentenvertrouwen terzijde. Dat laatste bleek uit data gemeten door de universiteit van Michigan.

De EuroStoxx50 stripte bij de slotbel 0,2 procent tot 2.831,95 punten. De brede Stoxx600 verloor 0,4 procent tot 238,95 punten. Ook de nationale indexen gingen lager, met uitzondering van de Footsie in Londen, die ongeveer stabiel afsloot na winst eerder op de dag.

De Zwitserse vermogensbeheerder Julius Baer zakte 5,6 procent tot 52,15 Zwitserse frank na een strategische update. Julius Baer was daarmee de grootste daler in de Stoxx600. Vanaf 1 oktober wordt de privatebankingtak afgesplitst van de vermogensbeheerder.

Julius Baer wil elk jaar tot 2012 nieuwe investeringen aantrekken ter waarde van 6 procent van het totale vermogen in beheer. Om dit doel te bereiken zal de bank meer personeel aanwerven. Een analist zegt dat de groeiprognose niet in lijn is met sectorgenoten.

In Noorwegen veerde DnB NOR ASA, de grootste bank van het land, dan weer 9,9 procent op tot 70,40 Noorse kronen. De bank kondigde aan dat ze haar kapitaal gaat verhogen. DnB heeft dat tot dusver, sinds de uitbraak van de kredietcrisis, altijd kunnen vermijden. De kapitaalverhoging is bestemd voor bestaande aandeelhouders, en zal de Tier 1-kapitaalratio van DnB optrekken tot 11,3 procent.

In Frankrijk reageerde het aandeel France Telecom voorzichtig positief op de ambitieuze uitspraken van financieel directeur Gervais Pellissier. Die ziet consolidatiemogelijkheden in Zwitserland, Portugal en Belgie. Het aandeel klom 0,8 procent tot 18,28 euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud