Europese beurzen sluiten met mooie winsten

(tijd-nieuwslijn) - De Europese beurzen waren dinsdag in vorm. De beleggers konden zich optrekken aan de sterke toename van de orders van duurzame goederen in de VS en legden de onverwacht scherpe daling van het Amerikaanse consumentenvertrouwen naast zich neer. Ook de oorlogstaal van de Amerikaanse overheid aan het adres van Irak kon de beleggers niet uit hun lood slaan.

De DJ Euro Stoxx 50 steeg 3,3% of 92,41 punten tot 2.863,60 punten. De bredere DJ Stoxx 50 ging 2,1% of 59,20 punten hoger tot 2.852,49 punten. De winsten waren breed verspreid: 46 aandelen wonnen terrein, slechts 4 gingen achteruit. De Franse mediagroep Vivendi Universal was de sterkste stijger met een een winst van 10% tot EUR 13,7.

De Euronext100 won 3% of 18,12 punten tot 630,43 punten. Alle lokale beurzen boekten winst: Londen steeg 1,4%, Parijs 2,9%, Frankfurt 1,8%, Amsterdam 4% en Brussel 3,2%. De winst bleef voor Londen beperkt, omdat de beurs maandag gesloten was en toen niet meedaalde met de andere Europese beurzen. De euro won 1,12 dollarcent tot USD 0,9830.

Bij het slot van de Europese beurzen stond Wall Street nochtans in het rood. Het macro-economische nieuws uit de VS was dan ook niet onverdeeld positief. De orders van duurzame goederen vielen mee, maar het consumentenvertrouwen viel zwaar tegen. Niet alleen het gedaalde consumentenvertrouwen kon de Europese beleggers niet uit hun lood slaan, ook de dreiging van een oorlog tussen de VS en Irak bracht het vertrouwen niet aan het wankelen.

De Amerikaanse president George W. Bush liet maandag weten dat hij niet de formele steun van het parlement nodig heeft om Irak aan te vallen. Vice-president Dick Cheney voegde er nog aan toe dat hij de tijd rijp acht om Irak aan te vallen. Volgens hem kan de VS niet wachten tot Irak over atoomwapens beschikt.

De olieaandelen deden het goed nadat de olieprijs de hoogte in ging. In Londen steeg de prijs voor ruwe Brent-olie voor levering in november 38 dollarcent tot USD 27,26 per vat. Koninklijke Olie won 3,1% tot EUR 48,15 en British Petroleum steeg 2,8% tot 543 pence. Het Franse TotalFinaElf ging 3,4% hoger tot EUR 150.

Ook de financiële sector was in vorm. De verzekeraars kregen in juli zware klappen, omdat de beurzen daalden en ze de waarde van hun portefeuilles zagen verminderen. Dinsdag gebeurde het omgekeerde: de stijging van de beurzen hielp de verzekeraars aan forse winsten. Zürich Financial spurtte 8,6% hoger tot CHF 189. Het Nederlandse Aegon won 8,6% tot EUR 16,45 en het Duitse Allianz ging 4,1% hoger tot EUR 145,80.

Enkele financiële waarden konden ook profiteren van goed nieuws uit Brazilië. Buitenlandse banken hebben het in crisis verkerende land beloofd hun kredieten aan het land niet verder te verminderen. De Spaanse bank Santander Central Hispano steeg 6,7% tot EUR 7,31 en haar collega Banco Bilbao Vizcaya Argentaria won 5,7% tot EUR 10,72. Beide banken zijn actief in Brazilië.

In Wenen daalde bouwgroep Wienerberger 1,45% tot EUR 16,26. Het bedrijf verdrievoudigde in het tweede kwartaal de nettowinst tot EUR 44,6 miljoen. Tegelijk maakten de controlerende aandeelhouders, het Belgische Koramic en Bank Austria, bekend dat ze hun belang in Wienerberger gaan afbouwen. Daardoor zullen meer aandelen van het Oostenrijkse bedrijf op de beurs noteren.

(c) tijd-nieuwslijn

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud