Europese beurzen sluiten met winst dankzij telecomsector

De Europese beurzen zijn de week goed begonnen, de toonaangevende indexen gingen allemaal hoger de beursdag uit. Fusie- en overnamenieuws in de telecomsector stuwde de aandelenkorven hoger.

(tijd) De DJ Stoxx50 ging 0,2 procent hoger tot 3.858,21 punten. De EuroStoxx50 won evenveel tot 4.392,34 punten, terwijl Euronext100 0,3 procent in de plus ging tot 1.037,79 punten. De toonaangevende nationale indexen eindigden allemaal positief: Parijs en Londen wonnen beide een half procent, Frankfurt steeg 0,4 procent, terwijl de Amsterdamse AEX er 0,1 procent bij deed. Die laatste werd getemperd door ABN AMRO dat ex-dividend noteerde en 2,2 procent verloor tot 35,93 euro.

De Turkse beurs en nationale munt, de lira, kregen klappen. De voornaamste index in het land, de ISE National 100, verloor 4 procent tot 44.948,45 punten. Ook de Turkse lira moest terrein prijsgeven. Aanleiding voor de beursmalaise is de hoog oplopende spanning in het land rond de verkiezing van een nieuwe president. Gevreesd wordt dat de legertop tussenbeide zou komen als de 'seculiere lekenstaat' in het gedrang zou komen.

Het Spaanse Telefonica, het tweede grootste telecombedrijf van Europa, betaalt samen met enkele Italiaanse partners 4,1 miljard euro voor 18 procent van de aandelen van Telecom Italia. Dat maakte Pirelli, eigenaar van het aandelenpakket, bekend. Concreet verkoopt Pirelli 80 procent van haar aandelenpakket in de Italiaanse Olimpia holding, die zelf met een participatie van 18 procent de grootste aandeelhouder is van Telecom Italia. Telefonica ging 0,2 procent lager tot 16,51 euro, terwijl Telecom Italia 2,3 procent prijsgaf tot 2,217 euro.

Ook elders in de telecommunicatiesector beweegt er wat. Cable & Wireless, de nummer twee op het gebied van telefonie in het Verenigd Koninkrijk, sprong 2,4 procent hoger tot 185,6 pence. De groep liet weten zijn activiteiten niet te zullen opsplitsen, nadat de Britse krant The Observer er zondag op gespeculeerd had dat het bedrijf dat wel zou willen doen.

Skanska ging 1,6 procent hoger tot 157 Zweedse kronen. 's Werelds vierde grootste bouwgroep genoot van een koersdoelverhoging van Deutsche Bank, na goede kwartaalcijfers.

Nog in de bouwsector won het Franse Lafarge 2 procent tot 119,70 euro. De grootste cementgroep ter wereld profiteerde van een koersdoelverhoging van UBS. De zakenbank is optimistisch over de groeivooruitzichten van de groep.

Vastgoedgroep Wereldhave verloor 1,5 procent tot 106,36 euro op Euronext Amsterdam. Het aandeel reageert daarmee op een adviesverlaging van JPMorgan van 'overweight' naar 'neutral'. De zakenbank denkt dat de vastgoedsector klappen zal krijgen door een eventuele verhoging van de rente.

Allianz won 0,4 procent tot 166,67 euro. Beleggers speculeren erop dat de grootste verzekeraar van Europa zijn winst voor het negende kwartaal op rij zal zien toenemen. De nettowinst voor het eerste kwartaal wordt voorzien op 2,4 miljard euro, een stijging van maar liefst 35 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien.

KarstadtQuelle viel 0,6 procent terug tot 28,30 euro. De Duitse supermarktketen lijdt onder de recente btw-verhoging in Duitsland. In januari trok de Duitse overheid de belasting op toegevoegde waarde met drie procentpunten op naar 19 procent. In maart viel de verkoop in de warenhuizen met 0,7 procent terug.

Het Duitse sportwagenconcern Porsche steeg 0,4 procent tot 1.237,47 euro, nadat het vandaag zijn verplicht bod op het aandelenpakket van Volkswagen lanceerde. Porsche is al de grootste aandeelhouder van Volkswagen en was wettelijk verplicht tot een bod op VW, omdat het zijn belang in de autobouwer verhoogde van 27,4 tot 30,94 procent. Porsche biedt de VW-aandeelhouders het wettelijk minimum van 100,92 euro per aandeel. Aandeelhouders krijgen vier weken de tijd om op het bod in te gaan. Volkswagen verloor 0,1 procent tot 111,37 euro. De aangeboden prijs ligt duidelijk onder de huidige koers van VW, zodat experts verwachten dat de aandeelhouders niet op het bod zullen ingaan.

Eni, het vierde grootste olieconcern van Europa, neemt de exploratie- en productieactiva van het nutsbedrijf Dominion Resources over in de Golf van Mexico. De Italiaanse energiereus heeft voor de activiteiten van Dominion in de Golf 4,8 miljard dollar over. Door de aankoop zal Eni in de regio tegen de tweede helft van 2007 drie keer meer olievaten per dag ophalen dan het vandaag doet. Eni klom 0,3 procent hoger tot 24,43 euro. Eerder dit jaar deed Eni ook al een belangrijke overname in Congo.

Het Duitse E.ON spurtte 2,9 procent hoger tot 110,42 euro, nadat zakenbank Merill Lynch zijn advies voor het aandeel verhoogde naar 'kopen'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud