Advertentie

Europese beurzen sluiten nagenoeg onveranderd af

(tijd-nieuwslijn) - De Europese beurzen konden vrijdag voor de eerste keer deze week de dieprode cijfers vermijden. Toch moesten zij de mooie openingswinsten prijsgeven na een onverwachte daling van het consumentenvertrouwen in de VS. De voorbije week was de slechtste beursweek sinds de terreuraanslagen tegen de VS op 11 september.

De DJ Euro Stoxx 50 klokte 0,08% hoger af op 2.886,3 punten. De DJ Europe Stoxx 50 steeg 0,17% tot 2.822,82, maar de Euronext100 schilferde 0,06% af tot 622,61 punten. Op weekbasis zijn de verliezen aanzienlijk: de DJ Euro Stoxx50 verloor op weekbasis 8,6%. Daardoor is EUR 237 miljard aan beurswaarde in rook opgegaan. De Londense FTSE zakte 8,4%, het grootste weekverlies sinds de crash van oktober 1987. Slechts twee aandelen uit de DJ Euro Stoxx50 index konden de week met winst afsluiten: Deutsche Telekom, dat 12% hoger ging, en Vivendi Universal, dat 0,8% duurder werd.

Toch zag het er vrijdag bij opening allemaal goed uit met indices die tot 3% hoger openden. Dat was te danken aan Dell. De computerbouwer verhoogde donderdag na het slot van Wall Street zijn omzet- en winstverwachtingen voor het tweede kwartaal. Bovendien vonden een aantal beleggers dat de aandelen deze week voldoende zijn afgestraft en zij sloegen aan het kopen.

Deze koopwoede bekoelde evenwel toen bleek dat de index voor het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan in juli daalde tot 86,5, van 92,4 in juni. Analisten hadden een stijging tot 93,8 verwacht. De koersen doken meteen na de bekendmaking in het rood.

De eens zo geliefde TMT-aandelen, aandelen uit de telecom, media en technologiesector namen vrijdag het voortouw. Operator France Telecom spurtte 12,3% hoger tot EUR 13,84. Volgens de Wall Street Journal wil de groep haar divisie Telediffusion de France verkopen. Dat zou tot EUR 2,3 miljard in het laatje brengen. Volgend jaar moet France Telecom EUR 15 miljard schulden terugbetalen. Vanwege de hoge schuldgraad verlaagden de analisten van Standard & Poor's de kredietwaardigheid van France Telecom tot BBB-. Dat is het laagste niveau. Eerder verlaagde Moody's al de kredietwaardigheid van France Telecom tot het laagste niveau. Sectorgenoot Deutsche Telekom voegde 4,57% aan de notering toe tot EUR 12,12.

Telecomproducent Alcatel negeerde eveneens een ratingverlaging door Standard & Poor's. S&P verlaagde de kredietwaardigheid tot rommelniveau. Het bureau verwijst naar de verslechterde marktomstandigheden voor telecomproducenten en de gebrekkige visibiliteit. Het aandeel Alcatel steeg 7,63% tot EUR 6,35. Vodafone voegde 5,22% aan de notering toe tot 90,75 pence en Telefonica eindigde 5,11% hoger op EUR 8,85.

Nog in Frankrijk verloren kleinhandelaar Pinault Printemps Redoute en de luxegroep LVMH respectievelijk 4,6% tot EUR 88,5 en 3,3% tot EUR 42,09 vanwege de zwakke cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Beide bedrijven hebben heel wat activiteiten in de VS en zijn gevoelig voor de zwakte van de dollar.

De financiële aandelen kregen de voorbije dagen zware klappen en konden daar vrijdag gedeeltelijk van herstellen, al leken de eindwinsten maar magertjes in vergelijking met de openingswinsten. Fortis eindigde 1,6% hoger op EUR 19 en Aegon steeg 1,18% tot EUR 18,87. De sterkste stijging in de sector was voor herverzekeraar Zürich Financial weggelegd: het aandeel spurtte 2,02% hoger tot CHF 214,25. Een schrale troost, want donderdag zakte Zürich Financial met bijna 20%. In een persbericht wil de groep de gemoederen bedaren door te stellen dat de malaise op de aandelenmarkten de uitbetalingen niet in gevaar brengt.

Niet iedereen kon vrijdag hogere koersen voorleggen. In Nederland kreeg het bouwbedrijf Ballast Nedam een opdoffer van 20% tot EUR 14,80 nadat het voorbeurs een fors verlies over het eerste halfjaar bekendmaakte. Ook over heel 2002 verwacht Ballast een stevig verlies.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud