Advertentie

Europese beurzen sluiten opnieuw fors lager

De Europese beurzen zijn woensdag voor de tweede dag op rij met stevige verliezen de dag uitgegaan. De beurzen waren de hele dag in mineur nadat de dag ervoor forse verliezen werden geleden in Azie en op Wall Street. Op de Aziatische beurzen werden woensdag, met uitzondering van de Chinese markt, opnieuw verliezen geleden. De Europese beurzen wisten zich richting het slot niet op te trekken aan het voorzichtige herstel op Wall Street.

(tijd) De DJ Stoxx50 verloor 1,8% tot 3.665,08 punten. Ook de nationale beurzen moesten terrein prijsgeven. De Parijse CAC40 daalde 1,3%, de DAX in Frankfurt leverde 1,5% in en de FTSE in Londen ging 1,8% lager. In Amsterdam nam de AEX-index verder afscheid van de 500-puntengrens en eindigde 2% lager op 490,21. De euro daalde 0,1% tot USD 1,3226.

De woensdag gepubliceerde Europese inflatiecijfers gaven geen reden tot zorgen. De inflatie in de eurozone kwam in januari uit op 1,8%, onder de 2%, het niveau dat de Europese Centrale Bank als een acceptabele inflatie beschouwt voor het rentebeleid.

BHP Billiton, 's werelds grootste mijnbouwgroep, verloor 2,8%. Rio Tinto, de op twee na grootste, ging 2,25% lager. In Shanghai nam de koperprijs een duik met 2,9% na sepculatie over een daling van de vraag naar koper.

Munich Re zakte 2,9%. De Duitse herverzekeraar meldde voor het vierde kwartaal van 2006 een winstdaling met 52% tot EUR 641 miljoen. Analisten hadden gemiddeld op een winst van EUR 655 miljoen gerekend.

In Frankfurt ging energiegroep E.ON 4% lager en was daarmee de op een na grootste daler binnen de DJ Stoxx50. Het Italiaanse Enel heeft een belang van bijna 10% verworven in Endesa. Dat bedreigt de slaagkansen van E.ON's overname van de Spaanse groep. De Britse hypotheekverstrekker HBOS was met een verlies van 4,6% de grootste daler.

Op Euronext Amsterdam moest Getronics diep in het stof bijten. Het aandeel verloor 5,95% na een groter dan verwacht verlies over 2006. Ook was er volgens analisten in het vierde kwartaal sprake van een vertraging van de autonome omzetgroei bij diensten. Wel werd er positief gereageerd op de tijdelijke aanstelling van Maarten Henderson als financieel-directeur.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud