Europese beurzen tonen verdeeld slot

(tijd-nieuwslijn) - De Europese beurzen lieten bij de slotbel een verdeeld beeld zien. Een aantal aandelenmarkten konden de winst uit de middaghandel niet vasthouden. Vooral de technologie-aandelen kregen het extra moeilijk toen Wall Street met verlies van start ging. Het beleggerssentiment werd in New York negatief beinvloed door een adviesverlaging van Intel door Merrill Lynch. De halfgeleiderproducent komt donderdagavond na beurs met een kwartaalupdate.

Het klimaat op de Europese aandelenmarkten werd eerder ondersteund door goede kwartaalcijfers van Ahold en een opwaardering van een aantal olie-aandelen door Goldman Sachs.

Bij de slotbel stond de DJ Euro Stoxx50 0,3% hoger op 3.277,53 punten. De DJ Europe Stoxx50 moest het zonder de steun van Ahold doen en verloor 0,7% tot 3.209,21 punten. De Euronext100 won 0,4% tot 724,76 punten.

Uit de technologiehoek kregen de beleggers tegengestelde signalen. De Amerikaanse softwaregroep Oracle zei woensdag niet van plan te zijn voor het vierde kwartaal van haar boekjaar een winstwaarschuwing te geven. Dat nieuws stelde de andere informaticagroepen gerust. De Duitse specialist in ERP-software SAP steeg 0,5% tot EUR 110,10, de dienstengroep Cap Gemini won 1,2% tot EUR 52 en de Franse IT-dienstenleverancier Atos Origin klom 7,8% tot EUR 65,80. De Financial Times schreef donderdag dat Atos voor EUR 657 miljoen een Britse en een Nederlandse eenheid van KPMG overneemt.

De bestuursvoorzitter van Philips, Gerard Kleisterlee zei in een gesprek met Het Financieele Dagblad 2002 als een "verloren jaar" te beschouwen, omdat van de economische heropleving op het bedrijfsvlak nog niets te merken is. Philips zou het jaar wel met winst besluiten. Het aandeel won 0,7% tot EUR 30,58.

Andere grote groepen uit de elektronicasector noteerden verdeeld. Siemens won 1,0% tot EUR 64,38, maar telecomproducent Ericsson dook 5,16% lager op SEK 20,2 en was daarmee de grootste Stoxx-daler. De aandeelhouders van de Zweedse mobilofoonproducent hebben het licht op groen gezet voor de uitgifte van nieuwe aandelen ten belope van USD 3,1 miljard. De extra financiele middelen moeten de groep door de huidige malaise helpen in de telecomsector. Beleggers waren ontgoocheld dat topman Hellstrom geen postieve noot liet horen. In plaats daarvan zei de topman sinds eind maart geen verbetering van de vraag te zien.

Ahold hielp met een winst van 5,2% tot EUR 23,25 de Euro Stoxx uit de rode cijfers. De Nederlandse kleinhandelsgroep zette over het eerste kwartaal 2002 een nettowinst neer van EUR 328 miljoen tegen EUR 316 miljoen een jaar eerder. Het cijfer beantwoordde aan de verwachtingen van analisten. In de tweede jaarhelft verwacht de groep een groeiversnelling. Tijdens een persconferentie kondigde Ahold-topman Van der Hoeven aan vanaf vrijdag aandelen te kopen om de koers te ondersteunen.

Goldman Sachs verhoogde de winstverwachtingen voor 2002 met 8% voor BP, met 5% voor Shell en met 5,5% voor TotalFinaElf. De aanpassingen werden doorgevoerd als gevolg van de gestegen olieprijs. Het beurshuis verwacht nu voor heel 2002 een gemiddelde olieprijs van USD 23, tegen USD 20 in 2001. Shell Transport steeg 1,2% tot 521 pence, Koninklijke Olie 0,8% tot EUR 57,80 en TotalFinaElf 0,2% tot EUR 158,5.

Een consortium dat wordt geleid door Deutsche Telekom en DaimlerChrysler zou favoriet zijn voor een bestelling van de Duitse overheid voor een autowegentolsysteem. DaimlerChrysler voegde 1,9% toe aan de koers tot EUR 51,48. Deeutsche Telekom kon echter geen afscheid nemen van de onderste regionen en liet 1,3% liggen tot EUR 10,64. Het weekverlies is daarmee opgelopen tot ruim 15%.

KL/SVDB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud