Europese beurzen vechten terug

De Europese aandelenmarkten zijn maandag onverhoopt met winst de dag uitgegaan. 's Morgens stonden de indices nog in het rood, maar speculatie dat het aantal fusies en acquisities zal stijgen en gunstige leading indicators in de VS zorgden enkele uren voor het slot voor de ommekeer. Bovendien deed een nieuwe daling van de olieprijs de zorgen over inflatie en rentes wegebben.

(tijd) Rio Tinto, Anglo American, BHP Billiton en Antofagasta figureerden onder de voornaamste winnaars, nadat de Amerikaanse mijngroep Freeport McMoRan Copper & Gold (FCX) liet weten zijn sectorgenoot Phelps Dodge over te willen nemen voor 25,9 miljard dollar. Nog op het overnamefront profiteerden de London Stock Exchange en Eutelsat Communications van overnamebiedingen.

Het overnamegeweld zorgde ervoor dat de negatieve trend, die vrijdag startte, maandagnamiddag werd doorbroken. Het negatieve sfeertje ontstond na tegenvallende cijfers over het aantal verkochte huizen in de VS. Dat deed bij beleggers de vrees ontstaan dat de recessie in de residentiele huizenmarkt zal overslaan naar de hele economie.

Om 16.00 uur zorgden de leading indicators, die aangeven welke richting de Amerikaanse economie de komende drie tot zes maanden zal uitgaan, voor de definitieve stap richting dagwinst.

De index van leading indicators steeg in oktober met 0,2%, exact in lijn met de gemiddelde verwachting van economen gepolst door Thomson Financial. Dat cijfer wijst op een positieve evolutie van de Amerikaanse economie in de komende maanden. Het cijfer voor september werd opwaarts herzien.

In Londen noteerden de oliefutures 0,61 procent lager op 58,63 dollar.

De DJ Stoxx50 sloot uiteindelijk 0,36 procent hoger op 3.703,42 punten. De index telde 33 stijgers, 16 dalers en één onveranderd aandeel. De DJ Eurostoxx50 ging er met 0,39 procent op vooruit tot 4.095,75 punten. De Euronext100 won 0,13 procent tot 943,65 punten.

Als Freeport de overname van Phelps Dodge rond krijgt, ontstaat één van de grootste kopermijngroepen ter wereld, naast het Chileense Codelco. De acquisitie, de grootste in de sector ooit, zou deels in aandelen en deels in cash geld worden gefinancierd. De fusiegroep zou een omzet vertegenwoordigen van 16,6 miljard dollar. Het nieuws stuurde Rio Tinto, de op een na grootste ijzerertsuitvoerder, 2,4 procent hoger tot 2.732 pence. Rio Tinto was daarmee de grootste stijger binnen de DJ Stoxx50. Anglo American won 2 procent tot 2.445 pence, BHP Billiton steeg 1,3 procent tot 972 pence en Antofagasta, de uitbater van kopermijnen in Chili, sprong 4,1 procent hoger tot 476,5 pence.

Het aandeel van de London Stock Exchange (LSE) maakte een forse klim van 6 procent tot 1.291 pence. De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq Stock Market wil de LSE overnemen voor in totaal 2,7 miljard pond (circa 3,99 miljard euro). Nasdaq biedt 12,43 pond per aandeel LSE in contanten. De Amerikaanse beurs biedt daarmee naar eigen zeggen een overnamepremie van 54 procent ten opzichte van de slotkoers op 10 maart 2006, een dag voor de aankondiging van de eerste toenadering van de LSE door Nasdaq. De transactie wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2007 afgerond. De Nasdaq heeft al een belang van ongeveer 25% in de Britse beurs.

Eutelsat, dat de communicatiesatellieten Hot Bird en Eurobird uitbaat, ging 5,7 procent hoger tot 15,28 euro, nadat de groep liet weten dat haar raad van toezicht en de hoofdaandeelhouders werden benaderd over een mogelijke overname.

ITV, de grootste commerciele tv-zender in het VK, ging 1 procent lager tot 114,5 pence. BSkyB, de betaalzender van Rupert Murdoch, betaalde onder 940 miljoen pond voor een belang van 17,9 procent in ITV. Het aandeel BSkyB zakt 0,7 procent tot 533 pence. Het belang kan een mogelijke overname van ITV door NTL, uitbater van kabeltelevisie in het Verenigd Koninkrijk, in de weg staan. Het manoeuvre plaatst Rupert Murdoch tegenover Richard Branson, de belangrijkste aabdeelhouder van NTL.

Rhodia, Frankrijks grootste fijnchemiebedrijf, speelde 2,2 procent tot 2,26 euro. Het aandeel was sinds juni 78 procent gestegen. Analisten van Citigroup verlaagden het advies voor het aandeel Rhodia tot sell.

Nog in Frankrijk daalde de mediagroep Lagardere 1,2 procent tot 55,80 euro. De pan-Europese mediagroep RTL verkoopt zijn resterende belang van 25 procent in Sportfive, een bedrijf actief in de marketing van sportrechten, aan Lagardere. Lagardere biedt ook op de andere aandelen van het bedrijf, goed voor een overname van 865 miljoen euro.

BAM, het grootste bouwbedrijf van Nederland, gaf een winstwaarschuwing na een onverwacht groot verlies bij de Duitse dochter Wayss & Freytag Schluesselfertigbau. BAM verwacht een winst over 2006 van 130 miljoen euro, tegenover een eerdere verwachting van 180 miljoen euro. Het aandeel kelderde 10,9 procent tot 14,52 euro.

Hellenic Telecommunications, ging er met 3,2 procent op achteruit tot 20,42 euro. Het grootste telecombedrijf van Griekenland trok naar de rechter om te protesteren tegen een blokkade van een gebouw door vakbondslui uit protest tegen de plannen van de regering om een belang in Hellenic te verkopen.

Swiss Reinsurance, de grootste heverzekeraar ter wereld, won 3,1 procent tot 106,3 Zwitserse frank. De grootste herverzekeraar ter wereld meldde dat de winst in 2005 59 procent hoger lag dan eerder gemeld, nadat de rekeningen werden herzien volgens de Amerikaanse boekhoudkundige normen.

Bert Lauwers

Roel Verrycken

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud