Europese beurzen verder kopje onder door Lucent

(tijd-nieuwslijn) - De Europese aandelenmarkten noteren vrijdagmiddag fors lager. Boosdoener is vooral Lucent dat na de middag met een omzetwaarschuwing uitpakte. De beter dan verwachte Amerikaanse kleinhandelsverkopen kunnen een deel van de verliezen wegwerken, maar de DJ Stoxx50 noteert nog steeds op een verlies van 3,9% op 2.508,55 punten. Bij de DJ Euro Stoxx50 gaat er 3,8% af tot 2.491,32 punten.

Lucent Technologies stuurde in de vroege middaghandel een heuse schokgolf door de aandelenmarkten. De groep waarschuwde dat de omzet over het vierde kwartaal 20 tot 25% lager zal uitkomen. Over dezelfde periode zou een verlies van USD 0,45 per aandeel geboekt worden. Analisten gingen tot nog toe gemiddeld uit van een omzetdaling van 2,7% en een verlies per aandeel van USD 0,16. De onheilstijdingen van Lucent kwamen bovenop de twijfels over de economische vooruitzichten en de vrees voor een oorlog in Irak die de stemming in de ochtendhandel al verzuurden.

De oorlogsdreiging lijkt inmiddels toe te nemen. Er was niet alleen de dreigende taal van Bush gisteravond voor de Verenigde Naties, volgens de BBC bereidt het Britse leger de grootste operatie voor in jaren. Volgens het ministerie van Defensie zou het in eerste instantie enkel om een oefening gaan, maar is het mooi meegenomen dat het materiaal en de manschappen al op de juiste plaats zijn voor een eventuele operatie tegen Irak.

De Amerikaanse macro-economische cijfers werden een "mixed-bag". Terwijl de producentenprijzen tegen de verwachting in onveranderd bleven, lieten de kleinhandelsverkopen in augustus een sterker dan verwachte stijging zien.

Binnen de DJ Stoxx50 slaagt geen enkel aandeel er in uit de rode cijfers te blijven. De Duitse verzekeraar Allianz is met een verlies van 9% tot EUR 100,69 de sterkste daler. De Duitse verzekeraar kondigde aan een extra provisie van USD 750 miljoen te boeken voor de Amerikaanse schadeverzekeraar Fireman's Fund. Met deze extra provisie wil de groep zich indekken tegen het stijgend aantal asbestclaims in de VS.

Provisies speelde ook een hoofdrol in de halfjaarcijfers van France Telecom. De Franse telecomgroep rapporteerde een halfjaarverlies van ruim EUR 12 miljard, voor een groot deel te wijten aan een provisie van 7,3 miljard op het belang in MobilCom. In de marge van de interimcijfers kondigde Michel Bon zijn ontslag aan en liet meteen weten dat France Telecom niet langer in MobilCom zal investeren. Op Euronext Parijs verliest France Telecom 6,8% tot EUR 9,91.

In Frankfurt halveert de koers van MobilCom tot amper 93 eurocent. In de marge van de interimcijfers kondigde France Telecom aan niet langer te willen investeren in de Duitse mobilofoniegroep.Daarmee viel meteen ook het doek over MobilCom. De mobilofoniegroep had het geld van France Telecom broodnodig om het UMTS-netwerk uit te bouwen, waarvoor het in 2000 voor EUR 8 miljard een licentie kocht. Thorsten Grenz, gedelegeerd bestuurder van MobilCom, kondigde vrijdagmorgen aan het faillissement aan te vragen.

(c) tijd-nieuwslijn (tel: +32 3 2860372; fax: +32 3 2860370)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud