Europese beurzen verliezen derde dag op rij

De Europese aandelenmarkten verloren woensdag voor de derde dag op rij terrein. De daling kwam er na een verdere stijging van de olieprijzen. De duurdere olie weegt voornamelijk op de auto- en luchtvaartindustrie. Voorts kwam er weinig positief nieuws uit de VS. De orders voor duurzame goederen in de VS bleven onder de verwachtingen en de toespraak van Fed-voorzitter Ben Bernanke kon de gemoederen onder de beleggers evenmin sussen. Ook een lager dan verwacht consumentenvertrouwencijfer in de VS van dinsdag drukte het sentiment. Een en ander doet de vrees voor een vertraging van de Amerikaanse groei oplaaien.

(tijd) De Amerikaanse economie zal de komende kwartalen matig groeien, maar de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt werken onzekerheid in de hand. Dat zei Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, woensdagmiddag voor het Joint Economic Committee van het Amerikaans Congres. Bernanke zweeg over een eventuele wijziging van de rentevoet.

In de Verenigde Staten zijn de orders voor duurzame goederen in februari minder sterk gestegen dan verwacht. De orders lieten een stijging zien van 2,5 procent. Economen gingen gemiddeld uit van een toename met 3,5 procent.

De DJ Stoxx50 sloot de dag 0,7 procent lager op 3.678,10 punten. De index telde slechts 5 stijgers, tegenover 44 dalers en 1 ongewijzigd aandeel. De Eurostoxx50 deed er 0,6 procent af op 4.128,20 punten. De Euronext100 liet eveneens 0,6 procent liggen tot 979,44 punten. Onder de nationale beurzen verloor Londen 0,4 procent, terwijl Parijs en Frankfurt beide 0,6 procent lager gingen, net als de AEX in Amsterdam.

De euro noteerde 0,1 procent lager tot 1,3338 dollar.

De Brent-future voor een vat ruwe olie in Londen stijgt verder tot 66,25 dollar, een klim van 2,5 procent. De stijgende olieprijzen illustreren de almaar toenemende bezorgdheid die heerst rond het conflict tussen Iran en het Verenigd Koninkrijk. Iran blijft weigeren Britse mariniers vrij te laten. De Britse regering heeft bewijsmateriaal gepubliceerd waaruit moet blijken dat de Britten in Iraakse territoriale wateren werden opgepakt door Iraanse militairen. De geruchten over een nakend gewapend conflict in de Golf nemen daardoor toe, het Verenigd Koninkrijk staat er volgens analisten om bekend een harde onderhandelingspartner te zijn.

De stijgende olieprijs had rechtstreekse gevolgen voor auto- en luchtvaartindustrie en bepaalde industriele sectoren. De luchtvaartgroep Air France-KLM ging 1,7 procent achteruit tot 33,09 euro. Olie tekent voor 30 procent van de kosten van het Franse bedrijf. Air Liquide, de tweede producent ter wereld van industriële gassen, verloor 0,4 procent tot 177,91 euro.

De oliemaatschappijen profiteren van de stijging van het zwarte goud. BP steeg met 1,7 procent tot 552 pence en was de sterkste stijger binnen de Stoxx50. Total werd 0,9 procent duurder op 51,91 euro. Royal Dutch ging 0,6 procent hoger tot 25,04 euro.

Mijngroep BHP Billiton en het Duitse technologieconcern SAP dalen ten gevolge van de vrees voor een vertraging van de Amerikaanse economische groei. BHP boerde 0,8 procent achteruit tot 1.110 pence, SAP zakte 0,7 procent tot 33,63 euro. Rio Tinto, ook een mijngroep, ging 1,9 procent naar beneden tot 2.828 pence.

De sterkste daler in de Stoxx50 was Siemens. De Duitse elektronicareus ging 2,2 procent lager tot 79,40 euro. De voormalige voorzitter van de raad van toezicht van Siemens, Karl-Hermann Baumann, is volgens een Duitse krant betrokken bij de corruptiezaken waar zijn bedrijf de voorbije maanden mee te kampen had. Siemens maakte voorts bekend dat Johannes Feldmayer, een lid van de raad van bestuur, tijdelijk uit zijn functie ontheven is op zijn eigen vraag en dat zijn verantwoordelijkheden zullen verdeeld worden onder de andere bestuursleden zolang hij in voorhechtenis zit.

J. Sainsbury won 0,2 procent tot 552,04 pence. De derde supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk, heeft in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2006/07 de vergelijkbare omzet zien toenemen met 4,9%. In het vorige kwartaal was nog sprake van een stijging met 4,2%. Het was het negende opeenvolgende kwartaal met een identieke omzetstijging. Sainsbury wacht mogelijk een overnamebod uit private equity-hoek. CVC, Kohlberg Kravis Roberts, Blackstone en Texas Pacific lieten vorige maand al weten een overnamebod voor te bereiden.

Modeketen Hennes&Mauritz verloor 1,7 procent tot 398 Zweedse kronen, nadat de resultaten voor het laatste kwartaal lager uitvielen dan analisten hadden verwacht. H&M heeft in het eerste kwartaal, dat eindigde op 28 februari 2007, een nettowinst behaald van 2,3 miljard Zweedse kroon (ca. 248 miljoen euro), tegen 1,8 miljard kroon een jaar eerder. Voor het tweede kwartaal zou H&M de opening van ketens plannen in Hongkong, Shanghai, Griekenland, Slowakije en Qatar.

Roel Verrycken

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud