Europese beurzen vinden weg omhoog

ABB is een van de uitschieters, na sterke resultaten

De Europese beurzen schipperden in de voormiddag tussen winst en verlies, maar rond de middag kiezen ze gestaag voor de weg omhoog. De mindere resultaten bij Akzo Nobel, Sociète Generale en Daimler liggen in de weegschaal met de cijfers van onder meer ABB en TomTom.

(tijd) - Rond 12u staat de EuroStoxx50 op 2773,42 punten, een winst van 0,4 procent. De brede Stoxx600 dikt 0,4 procent aan, waarbij conjunctuurgevoelige autobouwers onderaan bengelen. Daimler zet de trend. De Duitse autoconstructeur dook in het vierde kwartaal van 2009 onverwacht en met 352 miljoen euro in in het rood. Analisten rekenden op een winst van 277 miljoen euro. Voor het hele jaar kwam het verlies uit op 2,64 miljard euro. De maker van luxemerk Mercedes-Benz stelt, in tegenstelling tot de verwachting, voor om geen dividend uit te keren.

Ook banken zitten wat in het defensief na de resultaten van Sociète Générale (SocGen). De Franse bank verraste positief, maar de markt vergelijkt de winst met die van concurrent BNP Paribas die woensdag werd vrijgegeven. SocGen genereerde negen keer minder winst dan zijn concurrent. Een trader in Parijs had het over 'cijfers van slechte kwaliteit'. De winst van SocGen werd zwaar gedrukt door afschrijvingen op de portefeuille toxische activa. SocGen verliest 4,7 procent tot 40,015 euro.

Nog in Frankrijk trekt verzekeraar Axa zijn dividend met 38 procent op tot 0,55 euro. De Franse verzekeringsreus heeft zijn nettowinst afgelopen boekjaar verdrievoudigd tot 3,6 miljard euro. Beleggers belonen het aandeel voor de beter dan verwachte cijfers met een zuinige winst van 1 procent.

TomTom is ook in goede doen. De Nederlandse fabrikant van navigatiesystemen knoopte in het vierde kwartaal weer aan met winst. De nettowinst kwam uit op 73,0 miljoen euro, zo'n 20 miljoen meer dan analisten gepolst door nieuwsdienst Dow Jones hadden becijferd. Vorig jaar was dat nog een verlies 989,2 miljoen euro. Ook de omzet uit nieuwe activiteiten, groeide verrassend. TomTom spurt liefst 8 procent hoger tot 5,87 euro.

Ook ABB valt in de smaak. De Zweeds-Zwitserse engineeringgroep breidt zijn kostenbesparingsprogramma voor de helft uit. Het netto-inkomen in het vierde kwartaal kwam dan weer dubbel zo hoog uit: op 540 miljoen euro, wat licht hoger is dan verwacht.

Aan de andere kant van het spectrum, staat Akzo Nobel, dat het grootste intradayverlies lijdt in bijna vier maand. Het bedrijf rapporteerde een verlies in het vierde kwartaal van 60 miljoen euro als gevolg van herstructureringslasten. Analisten rekenden op een winst van zo'n 100 miljoen euro. Volgens de Nederlandse wereldleider in verf, zal het herstel tijd kosten. Beleggers straffen het aandeel af, dat -8,5 procent achteruit moet.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud