Europese beurzen vlot hoger

©BLOOMBERG NEWS

De Europese beurzen zijn maandag flink hoger gestart na een nieuwe reeks maatregelen om de financiële crisis te stoppen. In Amsterdam spurt bank-verzekeraar ING ruim 20 procent hoger na een kapitaalinjectie van 10 miljard euro van de Nederlandse overheid. De energiewaarden zijn ondertussen op dreef dankzij de hogere olieprijzen.

(tijd) - Rond 12.15 uur staat de DJ Euro Stoxx50 2 procent hoger op 2.583,92 punten. In Londen stijgt de FTSE100 1,9 procent, Frankfurt staat 1,2 procent hoger en Parijs boekt een winst van 1,4 procent. De Amsterdamse AEX-graadmeter staat 4,1 procent hoger.

Dat de AEX zo'n flinke winst boekt, is te danken aan ING. De bank-verzekeraar stijgt met 22,2 procent tot 8,97 euro, nadat de Nederlandse overheid 10 miljard euro in de groep had gepompt om de vermogenspositie te verstevigen. Ook het slotdividend over 2008 wordt geschrapt.

De andere Europese financiële waarden geven een gemengd beeld. Verzekeraar Prudential gaat 1,3 procent de hoogte in tot 41,78 pence. Volgens de krant The Sunday Times zou de groep met investeringsfondsen uit het Midden-Oosten en China praten over de verkoop van een belang van 20 procent in de verzekeraar. Via die kapitaalinjectie zou Prudential zich van voldoende geld kunnen verzekeren om de Aziatische activiteiten van het genationaliseerde Amerikaanse AIG over te kopen.

Minder goed vergaat het de Franse banken. Société Générale krijgt een tik van 9,2 procent op 41,13 euro. Volgens een nieuw rapport van het beurshuis Merrill Lynch zou de bankgroep nood kunnen hebben aan 6,5 miljard euro aan vers kapitaal om haar vermogenspositie op te krikken.

Société Générale is volgens Merrill Lynch niet de enige bank die nood heeft aan vers kapitaal. Volgens de Merrill Lynch-analisten horen ook BNP Paribas (-7,7% tot 51,61 euro), Crédit Agricole (-4,2% tot 10,04 euro) en Deutsche Bank (-1,7% tot 33,41 euro) tot dat clubje.

De energiebedrijven, die het de voorbije weken erg zwaar te verduren hadden gekregen, kunnen vandaag wat herademen nu de olieprijs in Londen weer de kaap van 70 dollar per vat heeft overschreden. Total klimt met 7,4 procent tot 39,12 euro, BP staat in Londen 6,8 procent hoger op 461 pence.

Ook de andere energiewaarden doen het goed. GDF Suez gaat in Parijs 8,7 procent hoger tot 31,95 euro. Sectorgenoot E.ON gaat in Frankfurt 4,8 procent hoger tot 30,76 euro.

In Stockholm spurt de technologiegroep Ericsson 21,1 procent hoger tot 60,80 Zweedse kronen. De constructeur van netwerken voor draadloos telefoonverkeer zag zijn winst in het derde kwartaal weliswaar met 28 procent terugvallen, maar dat was minder dan verwacht. Bovendien laat de groep zich erg optimistisch uit over de toekomst.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud