Advertentie

Europese beurzen vol optimisme

Beleggers hopen dat het einde van de economische crisis stilaan in zicht komt. De wereldleiders kwamen op de G20-top in Londen overeen 1.100 miljard dollar, voornamelijk via het IMF in de internationale economie te pompen.

Europese beurzen sluiten beursdag euforisch (tijd) - De beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente slechts 25 basispunten tot 1,25 procent te verlagen en het uitblijven van alternatieve maatregelen kon de rally op de beurzen niet stuiten. In de laatste uren van de handelsdag namen de aandelenmarkten nog een versnelling.

De DJ EuroStoxx50 sloot de dag 5,7 procent hoger op 2.216,5 punten en de DJStoxx50 klom 5,0 procent hoger tot 1.928,3 punten. De nationale indexen wonnen tussen 3 en 6 procent.

Uit de VS kwam er gemengd nieuws. De aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen stegen meer dan verwacht, de fabrieksorders stegen conform de verwachtingen en de Amerikaanse banken kunnen hun toekomstige inkomsten oppoetsen dankzij een versoepeling van de boekhoudnormen.

De Europese aandelenmarkten stegen voor de tweede dag op rij. Vooral de autoproducenten, grondstoffenaandelen en financiƫle instellingen trokken aan de kar.

Het nieuws dat de autoverkoop in de Verenigde Staten in maart minder fors is gedaald dan gevreesd, is ook voor de Europese autofabrikanten een opsteker. Daimler steeg 16 procent tot 22,5 euro. BMW ging in Frankfurt 14 procent hoger tot 26 euro.

De hoop dat de wereldeconomie het ergste achter de rug heeft, stuwde de grondstoffenwaarden hoger. BHP Billiton, de grootste mijnbouwgroep ter wereld, steeg met 11 procent tot 1.522 pence. Sectorgenoot Rio Tinto boekte intussen een winst van 7,4 procent op 2.552 pence. De energiewaarden beleefden eveneens een mooie lentedag. Total klom in Parijs 4,7 procent tot 38,7 euro. Shell won in Londen 4,1 procent tot 1.595 pence.

Ook de Europese banken en verzekeraars zetten een flinke stap vooruit. Josef Ackermann, de topman van Deutsche Bank liet weten dat de operationele omzet in maart 'solide' was. Deutsche Bank ging fors hoger (14%) tot 35,43 euro. BNP Paribas deed er 12 procent bij tot 36,8 euro.

PS/KL/IDW

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud