Advertentie
Advertentie

Europese beurzen voor zesde dag op rij in de plus

De beursvloer in Frankfurt (Foto Bloomberg) ©BLOOMBERG NEWS

De Europese beurzen eindigden voor de zesde dag op rij in het zwart. De markt gaat er vanuit dat de interventies van overheden overal ter wereld de economie weer zullen aanwakkeren. In de voormiddag bleek dat de inflatie in de eurozone terugviel tot het laagste niveau in twee jaar, wat de Europese Centrale Bank ruimte geeft voor een volgende renteverlaging.

Europese beurzen voor zesde dag op rij in de plus (tijd) - De barre beurstijden lijken voorlopig verleden tijd, al waarschuwen waarnemers dat de volumes de voorbije dagen te laag waren om trends af te leiden. Dinsdag ondersteunen stijgende metaalprijzen het sentiment, terwijl detailhandelaars mooie cijfers van de Britse sectorgenoten Next en Debenhams in dank aanvaarden.

Ook enkele macrocijfers klonken de belegger als muziek in de oren. Zo is de economische activiteit in de Europese dienstensector in december minder sterk gedaald dan verwacht. De inflatie in de eurozone is in december dan weer afgenomen tot 1,6 procent. De analisten gingen uit van 1,8 procent. In november bedroeg de inflatie nog 2,1 procent.

De Eurostoxx50 eindigde met een winst van 1 procent tot 2.578,43 punten, terwijl de bredere Stoxx50 er 1,5 procent bijtelde tot 2.216,62 punten. De belangrijkste nationale indices wonnen terrein, enkel de Brusselse Bel20 liet het afweten door een zwak presterend GDF Suez.

De grondstoffensector ging in de brede Stoxx600 een aanzienlijke 9,3 procent vooruit. Ook de autosector herstelde van de slechte prestatie van maandag met een winst van 5,8 procent. Retailwaarden hoorden eveneens bij de winnaars van de dag, net als de financials. Het geplaagde BNP Paribas steeg 7 procent tot 34,10 euro, op het Damrak schreef ING er 7,5 procent bij tot 8,15 euro.

De Britse kledingretailer Next bevestigde dinsdag de winstverwachtingen voor het volledige jaar. Dat is een verademing voor de Britse retailers, die met het ineenzakken van de 100 jaar oude detailhandelaar Woolworths een stevige knak in het vertrouwen hadden gekregen. Next deelde mee een 'uitdagend 2009' te verwachten, maar niet te geloven in verdere doemscenario's. De beleggers beloonden het optimisme van Next met een koerswinst van 12,7 procent tot 1.229,52 pence.

Ook sector- en landgenoot Debenhams kwam met cijfers naar buiten. De retailer deelde mee dat de winst licht zal stijgen, ondanks een daling van 3,5 procent in de verkopen. Goed georganiseerde voorraden waren hiervoor de hoofdreden. De koers van Debenhams (+20,18% tot 34,25 pence) ging door het dak in Londen. Marks & Spencer surfte mee dankzij de goede prestaties van zijn sectorgenoten, met een winst van 4,1 procent tot 239,33 pence.

De prijzen van koper, zink en nikkel waren dinsdag weer aan de betere hand, wat goed nieuws was voor de mijnbouwers. Rio Tinto (+6,5% tot 1.847,44 pence), AntoFagasta (+4,55% tot 478,86 pence)en BHP Billiton (+5% tot 1.440 pence) wonnen allemaal fors. Grootste stijger in de metaalsector was echter ArcelorMittal dat er in Parijs 13,6 procent bijschreef tot 21,36 euro.

Ook de autosector kende een mooie dag, na de zware verliezen van maandag. Volkswagen klom 11,9 procent tot 285,00 euro in Frankfurt. Porsche meldde maandag nabeurs dat het de meerderheid van de stemrechten bij Volkswagen heeft verworven. Een woordvoerder van Porsche bevestigde dat het bedrijf uit Stuttgart nog steeds streeft naar een belang van 75 procent in het zusterbedrijf Volkswagen. Ook Daimler (+3,3%), Fiat (+8%) en Renault (+2,1%) kenden een mooie dag.

In Zurich kelderde het technologieaandeel Logitech met 9,1 procent tot 16,36 Zwitserse Frank. Het bedrijf schrapt ongeveer 5 procent van haar personeelsbestand door de verslechterende toestand op de consumentenmarkt. De producent van onder meer de oortjes van de populaire iPod verlaagde eveneens de groeivooruitzichten voor het komend boekjaar.

Het Duitse HeidelbergCement (-6,21% tot 31,26 euro) verloor alle krediet toen in de late namiddag bekend raakte dat miljardair Adolf Merckle zich van het leven heeft ontnomen. Merckle en zijn familie controleerden de cementgroep. Het imperium van de familie kwam in de problemen door speculatie op het Volkswagen-aandeel. Daardoor leed Merckle een verlies van meer dan 400 miljoen euro.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud