Europese beurzen vrezen Alcoa

De Europese beurzen koersen dinsdag afgetekend lager in de voormiddag. Straks trapt de aluminiumreus Alcoa traditiegetrouw het resultatenseizoen op Wall Street af. Beleggers zijn bang voor verliescijfers, en ze vrezen vooral dat die een trend zullen zetten voor de rest van de bedrijfsresultaten.

(tijd) - Iets na elf uur koerst de EuroStoxx50 1,3 procent lager tot 2.150,81 punten. De Stoxx50 zakt 0,9 procent tot 1.864,08 punten. De nationale indices boeken verliezen tussen 0,9 en 1,4 procent.

'We zitten nog steeds in een erg volatiele periode', klinkt het bij marktpartijen. 'Het grootste deel van het jaar zal erg lastig verlopen op het vlak van bedrijfsresultaten.' Wat Alcoa betreft, gaan de analisten alvast uit van een nettoverlies van net geen 400 miljoen dollar.

Beleggers in Europa zoeken hun toevlucht in de defensieve sectoren. Nuts- en farmabedrijven zijn het meest in trek, maar ook daar blijven de winsten aan de bescheiden kant. Zo gaan Veolia Environnement en de Britse netwerkbeheerder National Grid respectievelijk 2,2 en 2,8 procent hoger. Het Zwitserse farmabedrijf Novartis wint 1,6 procent. Ook de voedingssector houdt stand, met als koplopers Cadbury (+2,2%) en Unilever (+1,8%).

De financiƫle sector staat onderaan de tabellen. Dat is nog steeds een gevolg van de sombere analistenrapporten die ook gisteren lelijk huishielden op de beursvloeren. Vandaag doet miljardair George Soros daar een schepje bovenop. Volgens de succesvolle investeerder is de sterke prestatie van de beurzen de afgelopen weken niet meer dan een berenmarktrally. Aangezien de economie nog steeds krimpt, kan er volgens hem nog steeds geen sprake zijn van een duurzaam herstel.

De Britse banken krijgen er het zwaarst van langs. Zo gaat Lloyds Banking 9,7 procent lager. Royal Bank of Scotland en Barclays verliezen allebei 6 procent. Het Zwitserse UBS volgt niet ver met een verlies van 5,9 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud