Europese beurzen winnen dankzij betere resultaten

Betere halfjaarresultaten en toenemende hoop op een renteverlaging in de Verenigde Staten hebben de Europese beurzen donderdag mooie winsten opgeleverd.

(tijd) De DJ Stoxx50 sloot 1,1 procent hoger op 3.716,65 punten, terwijl de DJ EuroStoxx50 een winst van 1,3 procent boekte op 4.246,12 punten. De EuroNext100 steeg met 1,4 procent tot 993,11 punten. Londen en Parijs veerden 1,3 procent op. Frankfurt eindigde 1,1 procent hoger en Amsterdam klokte af met een winst van 1,4 procent.

De Franse bankgroep Credit Agricole steeg 2,3 procent tot 27,51 euro. Credit Agricole boekte in het tweede kwartaal een 0,6 procent hogere nettowinst van 1,29 miljard euro en deed het daarmee beter dan verwacht. Bovendien wist de bankgroep beleggers te sussen met het nieuws dat de problemen op de kredietmarkt slechts een beperkte invloed op de cijfers zullen hebben.

Natixis, een andere Franse bankgroep, maakte donderdag eveneens mooie cijfers bekend. De groep zag haar halfjaarwinst met 15 procent aanzwellen tot 1,57 miljard euro, een flink pak beter dan analisten hadden verwacht. Beleggers stuurden Natixis, tot nog toe een van de zwakst presterende financiële aandelen in Parijs, liefste 7,1 procent hoger tot 15,8 euro.

In Parijs stond de energie- en nutssector opnieuw helemaal in de kijker nadat de Franse president Nicolas Sarkozy had duidelijk gemaakt dat hij de fusie tussen Suez en Gaz de France pas zal goedkeuren als Suez bereid is zijn milieudivisie af te stoten. Aangezien Suez-topman Mestrallet zich steeds heftig heeft verzet tegen een eventuele verkoop van Suez Environnement, lijkt het Franse fusieproject dan ook in een doodlopend straatje te zijn aanbeland. Beleggers lijken de twee energiebedrijven alvast als nieuwe overnameprooien te beschouwen. Terwijl Suez in Brussel hoge toppen scheerde, schoot ook Gaz de France in Parijs 3,8 procent hoger tot 35,4 euro. Veolia, dat als een potentiële overnemer wordt beschouwd van Suez' milieupoot, boekte een winst van 1,8 procent tot 55,37 euro.

Nog in Parijs veerde Bouygues met 3,7 procent op tot 57,1 euro nadat Deutsche Bank zijn advies voor het conglomeraat had opgetrokken van "hold" naar "buy".

Ook de bedrijven uit de retailsector deden het goed. In Amsterdam maakte Ahold een sprong van 5,1 procent tot 9,70 euro. De winkelgroep boekte in het eerste kwartaal een nettowinst van 2,2 miljard euro. Dat de winst daarmee 2 miljard euro hoger ligt dan in dezelfde periode vorig jaar, is vooral te danken aan de verkoop van US Foodservice en van de Poolse activiteiten van de groep.

Sectorgenoot Carrefour bleef onveranderd op 52,15 euro nadat de Franse groep had aangegeven haar vastgoeddivisie te verkopen en zich van bepaalde activa te ontdoen om zo de inkoop van eigen aandelen te financieren.

Het Zwitserse Quadrant, dat plastic ontwikkelt voor de isolatie van telefoonkabels, schoot 15,4 procent omhoog tot 204 Zwitserse frank nadat het een eventueel overnamebod van twee Britse buyout-groepen van de hand had gewezen. Volgens Quadrant zou dat de groep met te veel schuld opzadelen.

Pieter Suy pieter.suy@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud